Országos sztrájkkal fenyegetőznek a szakszervezetek

Meghatározatlan idejű tiltakozássorozatba kezdenek a szakszervezetek. Az Alfa Kartell kedden bejelentette, október elsejétől kezdve naponta szerveznek tiltakozó akciókat a prefektúraépületek, pártszékhelyek és a kormányoalota előtt, ahová szerdára legalább 150 személy jelenlétére számítanak.

Az Alfa Kartell azt tervezi, minden kormányülés alkalmával tüntetni fognak a Victoria-palota előtt, valamint naponta kivonulnak más-más megye prefektúrája elé, hogy nemtetszésüknek adjanak hangot a Ponta-kabinet politikájával szemben. A követelések között szerepel a szociális párbeszéd törvényének módosítása, ami közvetlenül érinti az alkalmazottakat, a minimálbér megemelése legalább 1000 lejre 2014-es évvel kezdődően, a munkahelyi elbocsátások felfüggesztése mindaddig, amíg nem létezik egy stabil szociális támogatásrendszer.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) is meghirdette tiltakozósorozatát, a tervek szerint október második felétől kezdődően folyamatos, napi lebontású tüntetéseket terveznek az ország valamennyi városában. A BNS szerint az életszinvolnal drámaian lecsökkent az elmúlt időszakban, és a kormánynek semmiféle távlati elképzelése nincs a gazdaság fellendítésére. Ezért a szakszervezet tagjai is utcára vonulnak, követeléseiket október másodikán hozzák nyilvánosságra. 

Kimaradt?