Jogerős: diszkriminálja a romákat a nagybányai fal

Jogerősen pert nyert legfelsőbb bíróságon az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Cătălin Cherecheș polgármester ellen a nagybányai fal ügyében – erősítette meg hétfőn a maszol.ro-nak a testület elnöke, Asztalos Csaba.

Korábban a CNCD azért indított 2011-ben hivatalból kivizsgálást az elöljáró ellen, mert egy közel kétméteres falat építtetett Nagybányán a Horea utcában levő, zömében romák lakta tömbházak és a városból kivezető út közé. A testület megállapította, hogy a polgármester eljárása diszkrimináló. Ezért hatezer lejes bírságot szabott ki az önkormányzatra, emellett a fal lebontását és a Horea utca lakóinak életszínvonalán javító intézkedések meghozatalát javasolta.

Cătălin Cherecheș akkor ezt a döntést megfellebbezte a Kolozsvári Táblabíróságon, és elsőfokon pert nyert a CNCD ellen. A diszkriminációellenes tanács szintén fellebbezett, ezúttal a legfelsőbb bíróságon, amely megsemesítette a táblabírósági ítéletet és megerősítette a CNCD korábbi döntését.

A legfelsőbb bíróság ítéletét Asztalos Csaba precedens értékűnek nevezte. „Bátor ítélet volt, és számunkra nagyon fontos az üzenete” – fogalmazott a maszol.ro-nak a CNCD elnöke. Kérdésünkre elmondta, bár a testület nem kötelezheti a polgármestert a fal lebontására, szerinte a történtek után Cătălin Cherecheșnek ezt „erkölcsi kötelessége” megtenni.

Korábban a Romani Criss jogvédő szervezet és az Amnesty International nyílt levelet fogalmazott meg, amely szerint a nagybányai fal „a romák gettósodásához vezet és megalázza a közösséget”. Az ügyben állást foglalt az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége is, amely aggasztónak nevezte a polgármester eljárását.

Kimaradt?