Szokatlanul nagy meleg van Csíkszeredában

A rövid ideig tartó lehűlés után újabb hőséghullám érte el Székelyföldet. Csütörtökön délután három órakor 33,6 Celsius fokot lehetett mérni árnyékban.

Idén Csíkszeredában megdőlt minden idők csíki, augusztusi melegrekordja is: hatodikán 35,8 fokot mutattak a hőmérők. Utoljára a tizenkilencedik században volt ehhez hasonló hőmérséklet ebben a hónapban: 1890, augusztus 8-án 35,6 fokot mutattak a hőmérők a megyeszékhelyen.

A szokatlanul magas hőmérséklet és a szárazságot nem csak a székely pityóka és gabona sínylette meg: a szilvapálinkájáról híres Oroszhegyen az évente megrendezett szilvanapokra sem nagyon maradt a gyümölcsből. Mintegy 90 százalékos terméskieséssel számolnak a szilvatermesztők – nyilatkozta a szekelyhon.ro-nak a település polgármestere, aki azt is elmondta, hogy ami szilva nem hullott le, az már kényszerérésben van, ebből pedig nem lehet pálinkát főzni.melegrekord

Mint arról már korábban beszámoltunk, a burgonyatermés mintegy hatvan százalékkal esett vissza a korábbi évek átlagához képest, a gabonatermés pedig 30-35 százalékkal esett vissza.

Ami a kánikulát illeti, a hétvége sem kecsegtet sok enyhüléssel: a met.hu szerint vasárnap délutántól növekszik meg számottevően a felhőzet a térségben és várható jelentős enyhülés.

Kimaradt?