Társadalom

 • Szegénységellenes világnap: Románia szégyenkezhet

  Október 17-e a szegénység világnapja. Az Unicef jelentése szerint Románia minden szempontból a legrosszabbul teljesítő országok között van a szomszédos államokhoz viszonyítva.

 • Nem diszkriminálta a romákat Király András államtitkár

  Nem diszkriminálta a romákat Király András a Ring című lapnak adott nyilatkozatában – állapította meg szerdai ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

 • CNCD: diszkriminálták a trikolóros román kislányt

  Hátrányos megkülönböztetés érte osztályfőnöknője részéről a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákját, Sabina Elenát, amikor idén március 15-én elvette tőle trikolóros hajpántját – állapította meg keddi ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). Az osztályfőnökre és az iskolaigazgatóra fejenként 400-400 lejes bírságot rótt ki a testület.

 • Brutálisan bánt a csendőrség a Chevron ellen tiltakozókkal

  A rendőrség mellett a csendőrséget is mozgósította Vaslui megye prefekturája Pungeşti községbe, ahol harmadik napja folyik a palagáz-kitermelés elleni utcai tiltakozás.Míg a tiltakozók száma 150 és 200 között mozog, a kirendelt csendőrök száma meghaladja a 200-at – tájékoztattak szerdán a hírtelevíziók.

 • Ürülékkel töltött szendvicset küldtek egy aradi tanítónőnek

  Nem hétköznapi eseményről számolt be az aradihirek.ro hírportál szerdán. A lap értesülései szerint emberi ürülékkel megkent szendvicset küldtek ismeretlen személy(ek) egy aradi iskola tanítónőjének.

 • Elfogadta a kormány az új KRESZ tervezetét

  A kormány elfogadta szerdán az új közúti közlekedési szabályzásról (KRESZ) szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján szigorítanák a kihágásokért járó büntetéseket. Az új KRESZ-ről a parlamentnek is szavaznia kell

 • Vizsgálatot indított a diszkriminációellenes hatóság a MOGYE ügyében

  A felek meghallgatásával kezdődött hétfőn a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vizsgálata a magyar tannyelvű orvosképzés ügyében: a panaszosok azt kifogásolták, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) tanuló magyar hallgatóknak csak románul szabad kommunikálniuk a páciensekkel.

 • Victor Ponta: költözzenek el a földrengés elől a galaciak

  A miniszterelnök arra kérte a belügyminisztériumot és a közigazgatási minisztériumot a szerdai kormányülésen, győzzék meg a lakosokat a Galac megyei Izvoarele községből, hogy költözzenek el - írta a Mediafax.

 • A parlamentre bízza a kormány a KRESZ módosítását

  Szerdai ülésén sem fogadta el a kormány a közúti forgalmat szabályozó törvénykönyvet (KRESZ) módosító sürgősségi rendeletet.

 • Petíciót nyújt be az Amnesty International Victor Pontának

  Az Amnesty International emberjogi szervezet tagjai román aktivistákkal együtt petíciót nyújtanak be szerdán Victor Ponta miniszterelnökhöz, amelyben azt kérik, vessen véget a romák erőszakos kitelepítésének és védje meg a lakhatáshoz való jogot a hazai törvénykezésben.

 • Zsidózott Temesvár szociáldemokrata alpolgármestere

  Antiszemita felhangoktól sem mentes vitát váltott ki a multikulturalitásáról ismert Temesváron annak a zsinagógának a sorsa, amelyben a helyi színház előadótermet szeretne kialakítani. Az épületet jelenleg a polgármesteri hivatal béreli a zsidó hitközségtől.

 • Tiltja a tanfelügyelőség a tanórák közbeni tüntetést

  A Vaslui megyei tanfelügyelőség írásos rendelkezésbe foglalva megtiltotta a tanároknak és a diákoknak, hogy a tanórák idején részt vegyenek a megyében zajló palagáz-kitermelés elleni tüntetésen – tájékoztatott a Vremea Nouă helyi lap. A Vaslui megyei Pungești község területén harmadik napja zajlik az utcai tiltakozás, a lakosság elállta a településen áthaladó megyei utat.

 • Csütörtök délutánig szakadni fog az eső és a hó

  Az ország legnagyobb részében esőzés várható szerda déltől csütörtök délig, a hegyvidéken pedig havasesőre és havazásra lehet számítani, a szél is megerősödik - tájékoztatott kedden az Országos Meteorológiai Intézet.

 • Vasúti szerencsétlenség Beszterce-Naszód megyében tizennégy sérülttel

  Tizennégy sebesültje van egy szerda reggeli vasúti balesetnek, amely a Beszterce-Naszód megyei Gledény és a Maros megyei Répás települések közötti szakaszon lévő alagút Gledény felöli bejáratánál történt. A citynews.ro szerint egy teherszállító vonat beleszaladt egy hajtányba, amelyben 14 személy volt.

 • Drogokat gyártott a lakásán egy temesvári egyetemista

  Droglaboratóriumot üzemeltetett lakásán egy temesvári egyetemista – derült ki egy kedd délutáni házkutatás során. A 26 éves diák amfetaminszármazékokat állított elő, és már jó ideje az ügyészség megfigyelése alatt állt.

 • Az európai felnőttek ötöde nem tud rendesen írni

  Az európai felnőttek negyede nem tud megfelelően számítógépet használni, ötödük pedig számolni, írni és olvasni. A folyamat azzal fenyeget, hogy az alacsony szintű készségekkel rendelkező felnőttek nem fognak tudnak kitörni helyzetükből, állást sem találnak és továbbtanulni sem tudnak majd.

 • Több férőhelyes iskolabuszok beszerzését szorgalmazza az RMDSZ

  Több férőhelyes iskolabuszok vásárlását kérte Cseke Attila képviselő kedden, a közigazgatási bizottság ülésén, melyen a tanintézmények iskolabuszokkal történő ellátására vonatkozó kormányrendeletet tárgyalták a honatyák. 

 • Pénzszámoló kalákát tervez Lakó Péterfi Tünde

  Meghaladta a 750 kilogrammot az Erdély több településén gyűjtött aprópénz súlya, amelyet a támogatók a kétnyelvű piaci feliratok osztogatásáért megbírságolt marosvásárhelyi Lakó Péterfi Tündének juttattak el.

 • Térfigyelő kamera rögzítette két besztercei férfi halálát

  Két férfi életét vesztette egy buszmegállóban kedden délután a Beszterce-Naszód megyei Turjágó településen, miután az úttesten elhaladó teherszállító utánfutója felborult, és a több tonnás farakomány gyakorlatilag elsöpörte őket – írta a citynews.ro. A szerencsétlenséget a 17-es országúton elhelyezett térfigyelő kamerák rögzítették.