Hoffmann Rózsa: segíteni kell a szórványt

Bármennyire kevés magyar is él a szórványvidékeken, nem szabad elengedni a kezüket, meg kell adni a segítséget a szórványban felnövekvő fiataloknak, hogy megőrizzék magyar identitásukat, és ezzel gyarapítsák az összmagyarságot – mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős magyar államtitkár, miután a Segesváron felszólalt a Kárpát-medencei magyar szórványkollégiumok találkozóján.

Az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki és a kárpátaljai szórványkollégiumok képviselőit a segesvári kollégiumot működtető Gaudeamus Alapítvány látta vendégül megalapítása huszadik évfordulóján.

Hoffmann Rózsa az MTI-nek elmondta, a magyar kormány anyagi támogatása ahhoz szükséges, hogy a kollégiumok fennmaradjanak, működni tudjanak. Fontosnak tartotta, hogy ma az anyagi támogatáson túl, a legtöbb magyarországi oktatási kezdeményezés kiterjed a külhoni iskolákra is.

„A tanulmányi versenyeket ma már úgy hirdetik meg, hogy azok természetszerűen lehetőséget kínálnak a Kárpát-medencei magyarságnak is” - mondta az államtitkár. Megemlítette a nemzeti tehetségprogramot is, amely immár a tehetséges külhoni magyar fiatalokra is kiterjed.

„Magyarország erősödik identitásban, nemzeti összetartozásban, gazdasági teljesítményben, és ez erősíteni fogja a külhoni magyarságot is” - tette hozzá Hoffmann Rózsa.

A Gaudeamus Alapítvány által működtetett segesvári kollégium eddig mintegy 350 diáknak biztosított méltó lakhatási és tanulási körülményeket, illetve magas színvonalú anyanyelvű kulturális programokat. A Kárpát-medencei szórványkollégiumok e hét végén zajló háromnapos tanácskozásán a szórványban dolgozó iskolák működtetéséért felelős szakemberek veszik számba, hogy mi történt az elmúlt években, és mi az, amit a jövőben el szeretnének érni.

Kimaradt?