Társadalom

 • Bombagyártót vettek őrizetbe Aradon

  Őrizetbe vettek péntek este az ügyészek egy aradi fiatalt, aki házi készítésű bombákat gyártott és értékesített. Remus Văsuţot terrorizmussal is vádolhatják – számoltak be a hírtelevíziók.

 • Fénylánccal ünneplik a téli napfordulót

  Fénylánccal ünneplik a téli napfordulót, ez alkalomból a Kárpát medence 194 pontján raknak tüzet szombaton – tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió.

 • Érdekes vendégeket hozhat a madáretető

  A tartós fagyok beálltával, a tél érkezésével fokozottabban oda kell figyelnünk a madarainkra és ilyenkor már elkezdhetjük a madarak etetését is – tanácsolják a természetvédők és az ornitológusok. Aczél-Fridrich Zsuzsanna, a Milvus Csoport ornitológusa a maszolnak elmondta, városi környezetben sokkal fontosabb a téli madáretetés, hisz a fogyatkozó természetes élőhelyek következtében sokkal kevesebb táplálkozó területük marad a madaraknak a szabadban. Viszont figyelmeztet: a tavasz beköszöntével az etetést szigorúan abba kell hagyni!

 • Karácsonyi angyalváró játszóház Marosvásárhelyen

  December 24-én, kedden 14.00-17.00 óra között a Tompa Miklós Társulat színészei Karácsonyi angyalváró játszóház címmel ünnepi eseményt szerveznek óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében.

 • Halálos balesetek sorozata volt a héten Háromszéken

  Két nap két halálos és több súlyos baleset történt Kovászna megye útjain, egy ittas csendőr pedig több autóban is kárt okozott.

 • Hargita megyében saját kézbe vennék a természetvédelmi területeket

  Jóváhagyták az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjából finanszírozott, Hargita megye biodiverzitásának megőrzését célzó projekt finanszírozási szerződésének megkötését Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén, december 20-án. Ez közel 24 millió lej értékű költségvetést jelent, amelyből közel 22 millió lej elszámolható.

 • A rendőrség figyelmeztet: az illegális petárdázást büntetik

  A pirotechnikai eszközök használata csupán december 31-én és január elsején engedélyezett, a 126/1995-ös törvény értelmében. Minden, a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó előírás megsértése bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő börtönnel büntethető – írja a Nyugati Jelen.

 • Fenyőfára gyűjtött a KIFOR Egyesület

  Fenyőfára gyűjtöttek adományokat a Kolozs megyei Ifjúsági Fórum és a kolozsvári történelmi egyházak ifjúsági szervezetei, a Katolikus Egyetemi Lelkészség, az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet. Ők úgy döntöttek, nem ajándékokat gyűjtenek a rászorulók számára, hanem a Karácsony egyik sokkal ősibb szimbólumára, a fenyőfára.

   

 • Csak engedéllyel lehetne ezentúl szekerezni Háromszéken?

  Engedélyhez kötné a szekerezést a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Egy közvitára bocsátott helyi tanácshatározat rámutat: a szekerezők többnyire nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal, de esténként kivilágítatlanul közlekednek „állati vontatóerős” járműveikkel, és nagyon sok balesetet is okoztak.

 • Tömegesen buktak a diákok a próbaérettségin

  A háromszéki végzősök tömegesen buktak a próbaérettségin – derül ki a pénteken nyilvánosságra hozott eredményekből. A tanfelügyelőség szerint az idei 12-esek azonban jobban szerepeltek, mint a tavalyi évfolyam végzősei. A tanfelügyelőség szerint a képességvizsga vagy érettségi előtt álló diákoknak még van idejük felkészülni a jövő évi vizsgákra.

 • Csirketetemekkel hízlalják a sertéseket Romániában

  Csirkefarmokon elhullott szárnyasokkal hízlalják malacaikat a gazdák az ország déli megyéiben – hívta fel a figyelmet România liberă. A napilap riporterének inkognitóban sikerült lelepleznie a fogyasztók számára életveszélyes jelenséget.

 • Marosvásárhely visszakapja a Félsziget Fesztivált

  Visszaköltözik Maros megyébe a Félsziget Fesztivál. A döntést péntek reggel jelentette be Ciprian Dobre, Maros Megye Tanácsának elnöke és Kelemen Márton, az RMDSZ tanácsosi frakciójának vezetője. Bodor László, a fesztivál főszervezője a sajtóból értesült a döntésről. 

 • Karácsonyi szeretettel, az ETV-től

  Az idén ismét a leukémiás és daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek megsegítésére, valamint a Maros megyei mozgáskorlátozottak és a szovátai árvaházban élő gyerekek javára indított adománygyűjtést támogatott az Erdélyi Magyar Televízió. A médiaintézmény immár negyedik alkalommal minden évben a karácsonyt megelőző időszakban indít vagy vesz részt különböző országos szintű jótékonysági kezdeményezésekben.  

 • Ismét megrongálták a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot

  Ismeretlen tettesek ismét megrongálták a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot – írja a Szabadság. A napilap beszámolója szerint Mátyás király bal sarkantyúját meggörbítették.

 • A rendőrfőnök is böszmeségnek tartja az autóstoppolás betiltását

  Ostobaságnak tartja a román forgalmi rendőrség parancsnoka azt a közvitára bocsátott kormányrendelet-tervezetet, amely büntetné azokat a gépjárművezetőket, akik alkalmi utasokat szállítanak.

 • Újévköszöntő rendezvény Sepsiszentgyörgy központjában

  Sepsiszentgyörgyön utcabállal várják az új évet, tudják ezt mindazok, akik négy éve a Szabadság téren búcsúztatják az óévet. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Szent György Napok Szervezőirodája idén is felejthetetlenné szeretné tenni az év utolsó napját, ezért arra buzdít mindenkit, aki itthon, Erdélyben töltené ezt az éjszakát, hogy csatlakozzon hozzájuk. 

 • Már nem csökken olyan rohamosan Székelyföld lakossága

  Még mindig fogy, de már nem olyan gyors iramban Székelyföld lakossága: nőtt az élveszületések, és csökkent az elhalálozások aránya – derül ki a legújabb demográfiai elemzésekből. A másik örvendetes hír, hogy a három székely megyében nőtt a házasságkötések, ugyanakkor csökkent a válások száma.

 • Ajándékok a csíkszeredai fogyatékkal élőknek

  Visszatérő vendég a csíkszeredai Szent Ágoston templom alagsorában működő, fogyatékkal élőket foglalkoztató központban Tánczos Barna szenátor, ugyanis karácsonyi, húsvéti képeslapjait tavaly óta innen vásárolja.

 • Szerdán nyílik Sepsiszentgyörgy központjában a karácsonyi vásár

  Hatvan árus kínálja portékáját a hagyományossá vált karácsonyi vásárban Sepsiszentgyörgyön - a kézműves termékek mellett iparművészeti alkotások, játékok, könyvek, kézi készítésű szappanok, dísz- és ajándéktárgyak, karácsonyi finomságok várják a vásárlókat. A vásár színpadán ünnepi műsorok tekinthetőek meg óvodások, diákok, kórusok, helyi zenészek előadásában.