Aszfaltra pingált zsidózás Csíkszeredában

Kimeríti az antiszemita uszítás fogalmát a rendőrség szerint az a nemrégiben az úttestre festett Dávid-csillag Csíkszeredában, amelyet az körforgalomban, a Kaufland üzlet irányába mutató nyíllal együtt festettek fel ismeretlen tettesek. Az ügyben feljelentést nyújtottak be a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőséghez.

"Egy hetven centiméter átmérőjű, az úttestre fehér festékkel felvitt zsidó csillag ügyében érkezett bűnügyi feljelentés hozzánk, amelynek ügyében elindult a nyomozás. Bekérettük a szomszédos üzlethelyiség, illetve benzinkút térfigyelő kameráinak felvételeit, megtettük a szükséges nyomozati lépéseket az ügyben. A feljelentés nyomán egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás, amelynek iratcsomóját az ügyészséghez továbbítottuk" – nyilatkozta Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr Felügyelőség szóvivője.

A 31/2002-es sürgősségi kormányrendelet 4-es paragrafusa, második bekezdésének értelmében, a fasiszta, rasszista, xenofób jellegű szimbólumok és jelszavak használata törvényellenes cselekedet, az aszfaltra festett hatágú csillag pedig ennek minősül. Az elkövető a jogszabályok értelmében hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a szóban forgó törvénysértésért – tájékoztatott a szóvivő.

Három és fél éve, 2010. április 6-án a Magyar Gárda Mozgalom Wass Albert Zászlóalj Székely Szakasza hasonló akciót hajtott végre. Akkor három személy, Csibi Barna, Szőcs Tibor és Puskás András Miklós egy fából készült pannót helyezett el a csíkszeredai Kaufland áruház közelében, amelyre a következő szöveget tartalmazó plakátot ragasztották: „Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!”.

Az ügyészség bűnügyi eljárást kezdeményezett az akcióban részt vevő három személy ellen hátrányos megkülönböztetésre való felbujtás vádjával. Szőcs Tibor, a Székely Gárda Egyesület elnöke azzal védekezett: az áprilisi akciójukkal arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az emberek ne a multiktól, hanem a helyi kiskereskedőktől vásároljanak.

Kimaradt?