Félmillió eurós lakbért kérnek a háromszéki önkormányzattól

Félmillió eurós lakbér kifizetésére kötelezte a bíróság a Kovászna megyei önkormányzatot.

A Fogolyán család örököse, Szotyori Nagy Áron évtizedek óta perel a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokért és területekért. Ezek egyike volt a Kovászna megyei tanács székházának egyik szárnya, amelyet hajdanán szanatóriumnak épített Fogolyán Kristóf. Ezt az épületet visszakapta Szotyori Nagy Áron, de mivel ott működött a Gyermekjogvédelmi Igazgatóság, a megyei tanács néhány évig bérbe vette és havi 6000 eurót fizetett érte.

Problémát jelent viszont, hogy 2005 és 2008 között az önkormányzat bérleti szerződés nélkül használta az ingatlant, ezért Szotyori Nagy Áron pert indított, és a bíróság úgy ítélkezett, hogy erre az időszakra meg kell kapnia az összesen félmillió eurós bérleti díjat. A Fogolyán-örökös a csütörtöki tanácsülésen felszólalásában kérte ennek az összegnek a mihamarabbi kifizetését, illetve más ingatlanok és földterületek visszaszolgáltatását.

 Válaszként Tamás Sándor tanácselnök rámutatott: a megyei önkormányzat nem kobzott el semmit és nem is tud visszaszolgáltatni semmit, hiszen az intézmény székházaként szolgáló épület az állam tulajdona, amit 1990-ben kaptak használatba. Leszögezte: ő maga nincs a visszaszolgáltatás ellen, és a bíróságon megítélt pénzt ki fogják fizetni, de türelmet kért, mert ekkora összeget egyik napról a másikra nincs ahonnan előteremteni. Ez ugyanis akkora összeg, amennyivel például fel lehetne újítani a megyei kórház épületét.

A tanácselnök kifogásolta, hogy a Fogolyán örökös által megbízott végrehajtó keresetében egynapos határidőt szabott meg, hogy átutalják az 500 000 eurót. Szotyori Nagy Áron végül azt kérte, hogy az önkormányzat ezt az összeget foglalja bele a jövő évi költségvetésébe, és hat hónapra ütemezze be a kifizetését. 

Kimaradt?