Társadalom

 • Kalákában számolták az aprót Marosvásárhelyen

  Kicsik és nagyok, fiatalok, idősek, nyugdíjasok, tinédzserek kalákában válogatták szombat délután Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Ház előcsarnokában azt az aprópénzt, amely a kétnyelvű árcédulák osztogatásáért megbüntetett Lakó Péterfi Tünde bírsága felének kifizetésére gyűlt össze Erdélyből. Ott jártunk, fotóztunk.

 • A szexualitásról, tabuk nélkül, Mester Dórával

  Nem magától értetődő, hogy a szexualitás leggyakrabban alpári kifejezések keretében szerepeljen a közbeszédben, vallja Mester Dóra. A Hollandiában élő magyar szex-edukátor a puncipárnáját is elhozta Kolozsváron tartott, Tabuk, titkok, örömök című péntek esti előadására. 

 • Marosvásárhelyen is bemutatták Fodor János kutatói munkáját

  Erdélyi közönség előtt is bemutatta a NATO-dokumentumokról végzett kutatását Fodor János fiatal történész.

 • Közösségépítő Szeben Megyei Magyar Napok

  „Huszonnégy évvel ezelőtti megalakulása óta az RMDSZ legfontosabb szerepe és alapvető célkitűzése a közösségépítéshez kapcsolódik, persze változtak a hangsúlyok az elmúlt két évtizedben, de egy valami nem változik: a közösség megerősítésével, jobb megszervezésével, a társadalmi szolidaritás kiépítésével lehet eredményes politikai képviseletet fenntartani. Mi mást jelentene a Szeben Megyei Magyar Napok tizenötödik alkalommal történő megszervezése, mint hozzájárulás a közösségépítéshez” – hangsúlyozta Winkler Gyula péntek este Szászmedgyesen, ahol a Szeben Megyei Magyar Napok megnyitórendezvényén vett részt.

 • Megkapta rendőrségi jegyzőkönyvet Lakó Péterfi Tünde

  Megkapta pénteken az 1500 lejes bírságról szóló rendőrségi jegyzőkönyvet Lakó Péterfi Tünde. Erről a marosvásárhelyi civil aktivista számolt be Facebook-oldalán.

 • Vizsgálatot indít a tanügyminiszter a pungești-i iskolánál

  Remus Pricopie oktatási miniszter ellenőrzést rendelt el a Vaslui megyei Pungești község iskolájában, miután a fülébe jutott, hogy tanintézmény tanárait és a diákokat is a palagáz-kitermelés elleni tüntetésre buzdítják iskolán kívüli személyek, írja a Mediafax.

 • Fennállásának 125. évét ünnepelte a hallássérültek iskolája

  Emléktáblát avattak a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában pénteken kora délután azt követően, hogy csütörtökön érzékenyítő programokat tartottak, és jelbeszéd-kórussal lepték meg a főtér járókelőit.

 • Eltűnt szerdán egy szatmári magyar fiatalember

  Eltűnt egy szatmárnémeti fiatalember szerdán, a rokonok a sajtó és a Facebook segítségével keresi, de a rendőrségen is jelentették az eltűnését. A képen látható Harbula Tamás szatmárnémeti lakos 2013. október 16-án a szatmárnémeti 14-es lakótelep környékéről tűnt el.

 • Harminchét banis almát kapnak az iskolások

  Jóváhagyta a kormány az iskolai gyümölcs programhoz szükséges pénzkeretet. A 2013/2014-es tanévben ez mintegy 61,3 millió lejébe kerül az államnak, tájékoztatott a citynews.ro.

 • Befagyasztják a tanévet a tanárok, ha nem emelik a bérüket

  November elsejétől széleskörű sztrájkra készül a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezet, ha nem emelik a tanügyben dolgozók fizetését. A szakszervezet a tanév befagyasztásával fenyeget – írja a Hotnews.

 • Másodfokú árvízriadó van az ország déli részében

  Az országos hidrológiai intézet szerint péntek délelőtt 10 órától szombat délelőtt 10 óráig árvizek alakulhatnak ki a Teleorman folyó mentén, ezért másodfokú árvízriadót tettek közzé.

 • Tégy jót, és légy Erdély legösszetartóbb osztálya!

  Harmadik alkalommal hirdeti meg az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület a SuliJó projekt keretén belül az „Erdély legösszetartóbb osztálya” versenyt, melyre erdélyi magyar, V.-XII. osztályok jelentkezését várják. A 2013-as év témája: „Tégy jót és légy Erdély legösszetartóbb osztálya!”

 • Avram Iancu marad, de Napoca nem lesz a kolozsvári reptér nevében

  Heves vita és veszekedés előzte meg csütörtökön a kolozsvári repülőtér névadásáról szóló szavazást a megyei tanács ülésén – írta a citynews.ro. A tanácsosok több mint egy órán keresztül egymás szavába vágva vitatkoztak, mire sikerült megszavazni a repülőtér új nevét:  „Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér”.

 • A kínai nőhiány frusztrációhoz és feleségturizmushoz vezethet

  Demográfiai trendek miatt a következő évtizedben több tízmillió férfi maradhat feleség nélkül Kínában, aminek – alapvető hazai társadalmi és gazdasági következményei mellett – a kelet-ázsiai ország határain kívül is hatása lehet.

 • Most már hivatalos: a légszennyezés rákkeltő

  Első ízben rákkeltőnek minősítette a szennyezett levegőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége.

 • Jelbeszéd-kórus lépett fel Kolozsvár főterén (VIDEÓ)

  „Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél, mégis másképp érted, mint ahogyan én. Más a szó, ha mondod, más ha hallgatod, nem tudná a bal kéz, mit akar a jobb” – az LGT népszerű dalát jelelték el csütörtökön este Kolozsvár főterén a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának tanulói. A hangszeres és énekes kíséretet az iskola tanárai biztosították, a gyerekek szülei és a barátok segítették a flashmobot.

 • Szükségállapotra készültek Sepsiszentgyörgyön

  Csütörtök délelőtt mintegy 150 tűzoltó, mentős, rendőr, csendőr és segélyszervezetek képviselői szállták meg Sepsiszentgyörgy központját. A nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlat során egy elképzelt vészhelyzet forgatókönyvét gyakorolták el. A Székely Mikó Kollégiumban, a Constantin Brâncuşi Líceumban, valamint a Mikes Kelemen Líceumban földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimuláltak.

 • Eljárás indult Háromszéken a diákverő tanárok ellen

  Háromszéken egy nap alatt két diákot is megvertek tanáraik. A Kovászna megyei rendőrség szóvoivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy szerdán délután egy nagyborosnyói szülő tett panaszt a település rendőrségén, hogy 12 éves fiát az iskolában, a szünidő alatt megverte az egyik pedagógus.

 • Folyamatosan fogynak a magyar osztályok

  Beigazolódott az RMDSZ nyár eleji jóslata, miszerint magyar osztályok szűnhetnek meg a közoktatásban. Ez részben a lecsökkent gyereklétszám miatt történt így, másrészt amiatt, hogy a minimális osztálylétszámot az oktatási törvény 10-ről 12-re emelte, a középiskolai oktatás esetében pedig 15-re.

 • Az érzékek hiányát tapasztalhatták meg ép gyerekek

  Általános iskolás gyerekeknek tartottak érzékenyítő napot a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában csütörtökön. Az intézmény, fennállásának 125. évfordulója alkalmából döntött úgy, hogy bemutatja a hallás- és látássérültek mindennapjait és nehézségeit, így azt testközelből is megismerhetik azok, akik nem küszködnek érzékszervi problémákkal.