Biztonságosabbak lesznek a turistaútvonalak Hargita megyében

Elkezdődött a Hargita megyében található erdei és turistaútvonal-jelzések festése, emellett újabb biciklis és túraútvonalak felújítása indul el a közeljövőben. A Hargita Megye Tanácsa biztonságosabb turizmust, valamint a bakancsos idegenforgalom népszerűsítését célzó programjának része az útvonalak felújítása.

Az említett munkálatokra a csíki SERV-MONT-HAR Egyesület, valamint az udvarhelyi Harmont Egyesület pályázott sikerrel a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnál, amelynek a megyei tanács is alapító tagja. A nyertes pályázatokról, valamint a tervezett munkálatokról a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, a csíki SERV-MONT-HAR Egyesület, valamint az udvarhelyi Harmont Hegyimentő Egyesület képviselői tájékoztatták a sajtót Hargitafürdőn szeptember 25-én, szerdán.

Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője elmondta: Hargita megyében 1700 kilométer turistaút található, amelyből eddig mintegy 900 kilométernyit láttak el turistajelzéssel.

“A Hargita megyei négy hegyimentőcsapat közül három vett részt és nyert a közösségi fejlesztési társulás legutóbbi kiírásán. Ennek azért is örülünk, mert a megyei tanács hegyimentő-szolgálatának több éve kiemelt célja a hegyi turizmus biztonságosabbá tétele. A most megnyert pályázatoknak köszönhetően nagyobb lépésekben tudunk e felé a cél felé haladni” – közölte Fekete Örs.

Bertóti Zsolt, a SERV-MONT-HAR Egyesület képviselője hozzátette: turistaösvények megjelölésére egyenként hozzávetőleg 3–4 ezer lejt nyertek a pályázaton, míg a bicikliutak kialakítására összesen 12 500 lejt hagyott jóvá a közösségi fejlesztési társulás.

“Mindhárom hegyimentőcsapatnak 50–50 kilométernyi turistautat kell megfestenie, illetve ugyanennyi kerékpárutat kialakítania. Ezek az útvonalak még a hetvenes években készültek el, és azóta nem újították fel őket. A most megnyert összegekből megfestjük és rendbe tesszük a Libán-hágó – Madarasi Hargita – Hargitafürdő útvonalat, valamint további négy túravonalat a madarasi-hargitai menedékház környékén” – mondta Bertóti Zsolt.

Ugyanakkor négy hegyikerékpárút készül el a közeljövőben: a Madarasi-Hargita –Csíkmadaras, Csíkmadaras – Ivó, Ivó – Madarasi-Hargita, valamint Bogárfalva és a zeteváraljai víztározó között.

A megyében található turistaútvonalak felújításának köszönhetően ezek is megkapják a turisztikai minisztériumi bizonylatot, amelynek eredményeként bekerülnek az országos nyilvántartásba, emellett a globális helymeghatározó rendszerbe (GPS) is feltöltik az új útvonalakat – közölték a hegyimentők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?