Társadalom

 • Álláshirdetés Szatmáron: magyarokat nem alkalmazunk

  Hivatalból vizsgálatot indít az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egy szatmárnémeti cég, illetve egy helyi napilap szerkesztősége és kiadója ellen, mert az alkalmazást kizáró okként nevezték meg a magyar nemzetiséget egy álláshirdetésben.

 • Politika miatt nem temetik már a tanügyet a háromszéki diákok

  Miután a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum vezetője nem adott engedélyt arra, hogy az iskola előtt szervezzék meg a tanügyi rendszer temetési szertartását a diákok, a kifizetetlen bérletpénzekkel elégedetlen ingázó tanulók bejelentették, hogy nem szervezik meg a tervezett tiltakozó akciót. Lőfi Gellért iskolaigazgató a szekelyhon.ro-nak elmondta: a diákoknak joguk van tüntetni, viszont kifogásolja, hogy a tiltakozók politikai szervezetek nevében - így az Erdélyi Magyar Néppárt és Erdélyi Magyar Ifjak nevében is - nyilatkoztak a sajtónak.

 • Szigorítják a törvénykezést a baromfihúsbotrány miatt

  Daniel Constantin agrárminiszter csütörtökön bejelentette, szigorúbb szankciókat vezetne be az ágazatban, mivel Romániában 25 százalékkal gyakoribb a szalmonellás megbetegedés, mint más európai államokban, továbbá azért, mert az elmúlt hetek botrányai több tíz milliós kárt okoztak a húsiparnak.

 • Új háztartási gépet nyerhet az, aki leadja az elektromos szemetét

  Tombolával buzdítják az aradi lakosokat arra, hogy megváljanak az elektromos háztartási hulladéktól. Szombaton kilenc helyszínen gyűjtik az elektromos szemetet, ezek leadásánál mindenki egy sorsjegyet kap, amellyel új háztartási gépeket lehet nyerni.

 • Patthelyzetbe kerültek az elbocsátott háromszéki postások

  Nem kapják meg munkanélküli segélyüket az elbocsátott háromszéki postai alkalmazottak. Cornel Radu a Román Posta háromszéki szakszervezetének vezetője szerint a múlt hónapban kollektíven elbocsátott több mint 80 személyből senki nem kapott munkanélküli segélyt.

 • Kínaiul tanulnak a dévaiak

  Közel 200 személy iratkozott fel a Hunyad megyei könyvtár által november elején elindított ingyenes kínai nyelvtanfolyamra Déván. A Nyugati Jelen azt írja, a tanfolyamot a megyei könyvtár és a nagyszebeni Konfucius egyesület szervezi közösen, az oktatók pedig kínai tanárok, akik románul is tudnak.

 • Indul a nők akadémiája Marosvásárhelyen

  November 9-én 10 és 13 óra között kerül sor Marosvásárhelyen a Bernády Házban az RMDSZ szervezésében a Nők akadémiájára, ahová minden fiatal, középkorú és idős nőt, foglalkozásra való tekintet nélkül várnak a szervezők.

 • Temes megye exportálná a kóbor kutyáit

  A kóbor ebek sorsa foglalkoztatja a temesvári városháza elöljáróit – olvasható a szerdai Nyugati Jelenben. Dan Diaconu alpolgármester szerint egyelőre nem fenyegeti az elaltatás a Temesvár utcáin kóborló ebeket, mert a „kutyatörvényhez” nem érkeztek meg a végrehajtási utasítások.

 • Újabb tárgyalás volt a Kétágú templom mögötti építkezésről

  Hajlandó lenne arra a Kolozs megyei tanfelügyelőség vezetője, Valentin Cuibus arra, hogy csak a tanfelügyelőség épületét építsék fel a Kétágú templom háta mögött, ám kemény feltételekhez köti az alkut.

 • Kérvény-akcióval folytatja a küzdelmet a kétnyelvűségért Lakó Péterfi Tünde

  Két nyelven megszerkesztett kérvényt tett közzé a blogján Lakó Péterfi Tünde marosvásárhelyi lakos, az Itthon vagyunk csoport aktivistája, hogy bárki, aki a kétnyelvűségért harcol Marosvásárhelyen, letölthesse azt, aláírja, és leadja a Cuza Vodă piac igazgatóságán. Lakó már kérvényezte a kétnyelvű feliratokat, ám a hétfőn kapott válasz a piacigazgatóság részéről kitérő, a piacon pedig továbbra sincsenek kétnyelvű feliratok – olvasható a blogon.

 • Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja

  Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben - jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

 • Részegen, jogosítvány nélkül vezettek árokba egy lopott autót

  Komédiába illő bűncselekmény-sorozatról számolt be a szatmar.ro: kedd hajnalban a Szatmár megyei Remetemező településen egy nő bejelentést tett a rendőrségen, mely szerint ismeretlen tettesek ellopták a személygépkocsiját, amelyet a háza előtt parkolt le előző este.

 • Havazik Hargitafürdőn, pedig kedden még melegrekordot döntöttek

  Bár kedden délután még 21,9 Celsius-fokot mértek Csíkszeredában, alig 24 órával később már pilinkál a hó a Hargita megyei Hargitafürdőn.

 • Hossu: Kolozsváron ha havazik, akkor sem lesz hó az utakon

  Ötszáz eurót ígér a kolozsvári Rosal köztisztasági vállalat igazgatója annak, aki a városon kívül, más településeken látja dolgozni a vállalat munkagépeit.

 • "Világháborús viszonyok a vasúti személyszállításban"

  A romániai vasúti személyszállításban uralkodó "világháborús viszonyokra" kért szerdán magyarázatot a szállításügyi minisztériumtól Kerekes Károly képviselő.

 • Sepsiszentgyörgyön nem kérik villanyfűtésre a támogatást

  Naponta 100-150 személy igényel fűtéstámogatást Sepsiszentgyörgyön. Tankó Vilmos a városháza szociális irodájának vezetője szerint 3000-re tehető azok száma, akik jogosultak a gázár, tűzifa vagy villanyáram támogatásra, közülük eddig ezren adták le kéréseiket. 

 • Kiválósági ösztöndíjra pályázhatnak a szentgyörgyi diákok

  Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén is összesen 15 ezer lejes kiválósági ösztöndíjat hirdet öt kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató végzős líceumi tanuló számára. A Mădălin Guruianu helyi liberális párti tanácstag által öt éve kezdeményezett ösztöndíj révén fejenként 3000 lejt kapnak a sepsiszentgyörgyi diákok, az elmúlt háromévi tanulmányi átlaguk, illetve tantárgyversenyeken, olimpiászokon elért eredményeik és önkéntes tevékenységeik alapján.

 • Tanártüntetés Bukarestben: „Le a hazug kormánnyal!”

  Magasabb bérekért tüntettek pedagógusok szerdán a kormány székháza előtt, az oktatási törvény által is előírt hat százalékos részesedést követelve a hazai össztermékből (GDP) a tanügy számára.

 • Megszabadult a betévedt vaddisznócsordától Kolozsvár

  Sikerült a hatóságoknak szerda hajnalban kiterelniük Kolozsvárról a városba betévedt vaddisznócsordát – adták hírül a helyi portálok.

 • Vaddisznócsorda sétálgat Kolozsvár legnagyobb lakónegyedében

  Egy eltévedt vaddisznócsorda riogatja két napja a kolozsváriakat – számolt be a Mediafax. Az állatok a Kálvária környékén, a Rózsák parkjában tanyáznak.