Elzárják a szemetet a kukázók elől Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön nem váltak be a föld alá süllyesztett konténerek, ugyanis a kukázók megtalálták a módját, hogy azokból is kiemeljék a szemetet, amit a lerakó környékén szórnak szét, állapította meg keddi sajtótájékoztatóján Tóth Birtan Csaba.

A Tega köztisztasági vállalat igazgatója hozzátette: ezentúl más módszert alkalmaznak, körbeépítik a kukákat ,és minden lakó kulcsot kap hozzá. Ilyent már építettek a Tulipán utcában, és idén még három helyszínen építenek hasonlót, és ha beválik a módszer folytatják, mondta az igazgató.

Mint mondta, ennek a módszernek az emberi tényező lehet a gyenge pontja: mivel legalább hatszáz lakónak lesz kulcsa, fennáll a kockázat, hogy valaki nyitva hagyja a bejárati ajtót, és a guberálók hozzáférnek a lerakók tartalmához. Sepsiszentgyörgyön 118 hulladéklerakó hely van, ebből 25 helyen vannak elhelyezve földbe süllyesztett konténerek.

A  Tega köztisztasági vállalat vezetősége ugyanakkor a keddi sajtótájékoztatón szelektív hulladékgyűjtésre szólította fel a háromszékieket. Tóth Birtan Csaba rámutatott: a kormány rendelete értelmében január 1-től minden tonna, válogatás nélkül lerakott hulladék után 50 lejt kell be fizetni a Környezetvédelmi Alapba. Ez az összeg 2015-től tonnánként 80 lejre, később tonnánként 120 lejre emelkedik.

Ezzel az intézkedéssel a szelektív hulladékgyűjtésre kívánják ösztönözni a hulladékkezelőket, önkormányzatokat és a lakosságot. Az új kötelezettség hatalmas terhet ró a köztisztasági vállalatra, hiszen tavaly 18.000 tonna szemetet raktak le a sepsiszentgyörgyi szeméttelepre. Ezzel szemben 1000 tonna válogatott, újraértékesíthető hulladékot gyűjtöttek, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Tóth Birtan Csaba leszögezte: az új illeték fájdalmasan érinti a vállalatot, viszont egyelőre nem emelik a szolgáltatásaik árát, hiszen jelenleg is nehezen gyűjtik be a hulladékszállítási díjakat. Ugyanakkor tudatosítani szeretnék a lakossággal a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Ennek érdekében jövőben folytatják a háromszéki falvakban elkezdett hulladékgyűjtő karaván akciót, viszont egy-egy településen több napot tartózkodnak, hogy a lakosságnak legyen ideje válogatni és leadni a felgyűlt papír, műanyag, üveg és elektronikus hulladékokat.

Kimaradt?