Társadalom

 • Sakkterápiával gyógyít Sógor Árpád református lelkész

  Két éve született meg a sakkterápia fogalma. Így nevezte el saját fejlesztésű módszerét Sógor Árpád református lelkész, családterapeuta, aki vallja, hogy a játékban a valóság tükröződik, és félszáznál több vendégét ejtette már ámulatba ennek bizonyításával, találmányáról, sakkról, terápiáról beszélt a maszol.ro-nak.

 • Medvék védelmére kötelezte el magát az Ursus sörgyár

  Szerződést írt alá az Ursus sörgyár a természetvédelmi világalap (WWF) Romániáai vezetőségével, amelyben leszögezték, a sörgyár három éven keresztül finanszírozza a Nagyhagymás hegységben működő medve-rehabilitációs központot. Európában ez az egyetlen menedékhely, ahol elárvult kismedvéket gondoznak. A központba évente 3-10 îj medvebocs kerül, ezeket két éves korukban szabadon engedik.

 • Nyárádmagyaróson tartotta meg aranymiséjét Kozma Imre

  Nyárádmagyaróson, egy székelyföldi protestáns magyar többségű vidék parányi római katolikus gyülekezetében tartott aranymisével zárta vasárnap a pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünneplő jubileumi évét Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke.

 • Indul a BBTE magyar tagozatának népszerűsítő karavánja

  Népszerűsítő karavánt indítanak a Babes-Bolyai Tudományegyetem diákjai és tanárai november 11-13. között. Két csoport középiskolákat látogat meg különböző útvonalakon, és és előadást tart végzősöknek, érdeklődőknek. A csapatok a magyar tagozaton működő intézeteket és szakokat képviselik.

 • Elsőfokú ködriasztás van a déli országrészben és Hargita megyében

  Sárga jelzésű ködriadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Intézet vasárnap délelőttre az ország 12 megyéjében és a fővárosban. Így Ilfov, Dolj, Teleorman, Ialomiţa, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Suceava, Bákó, Neamţ, Vrancea és Hargita megyében délig, kora délutánig 200 méter alatt lesz a látótávolság, helyenként 50 méter alatt. A meteorológusok különösen a járművezetőkre való tekintettek bocsátották ki a figyelmeztetést.

 • Pert vesztett az egészségbiztosító pénztár, a háziorvosoknak fizetniük kell

  Az Állami Számvevőszék néhány hónappal ezelőtt nagyszabású ellenőrzéseket végzett a megyei egészségügyi pénztáraknál – írja a Nyugati Jelen. Kiderítették, hogy az egészségbiztosítási pénztárak mintegy 10 millió lej értékű kárt okoztak az államnak azáltal, hogy az alig néhány évvel ezelőtt megalakult állandó egészségügyi központoknak a törvényben megszabottnál több pénzt folyósítottak az ott dolgozó háziorvosok, orvosi asszisztensek javadalmazására.

 • Sztrájkolni készül az egyik legnagyobb pedagógus-szakszervezet

  Sztrájkolni akarnak a pedagógusok - derült ki a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének összesített adataiból, tájékoztatott a Kolozsvári Rádió.

 • Női Akadémia: kicsit másabb, mint ahogy a férfiak politizálnak

  Kultúráról, oktatásról, szociális kérdésekről, életmódról, egészségről beszélgettek, vitatkoztak Marosvásárhelyen a Női Akadémia alakuló tanácskozásán a Bernády Házban szombaton. Az eseményre az RMDSZ Nők Szervezete támogatásával került sor.

 • Hivatalosan is vége az indián nyárnak Romániában

  Vasárnap az ország nyugati részén felhős vagy borult idő várható, de napközben átmenetileg helyenként felszakadozhat a felhőzet. Délelőtt nyugaton, estétől délnyugaton valószínű eső, zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.

 • Székelyföldi parasztházának udvarán adott interjút Károly herceg

  A Vad Kárpátok ismeretterjesztő filmsorozat péntek este sugárzott harmadik részében beszélt az első számú brit uralkodójelölt Románia értékeiről. A Travel Channelen közvetített dokumentumfilmben Károly herceg a székelyföldi Zalánpatakon vásárolt egyik parasztházának udvarán nyilatkozott a film készítőinek.

 • Villámcsődület a toleranciáért Marosvásárhelyen

  A 75 évvel ezelőtti Kristályéjszaka emlékére szervezett villámcsődületet Marosvásárhelyen a Holokauszt-emlékműnél a Divers Egyesület péntek délután. A résztvevők – diákok, újságírók, közéleti személyiségek, politikusok – egy-egy idézetet olvastak fel magyar, román, német, angol, spanyol és roma nyelven.

 • Venczel József társadalomkutatóra emlékeztek Kolozsváron

  Venczel József néhai társadalomkutatóra emlékeztek Kolozsváron  születésének századik évfordulóján. A pénteki emlékkonferencián életművét több megközelítésből értékelték szociológusok, történészek. Venczel Józsefet a 20. század legnagyobb magyar szociológusának nevezték. 

 • Megtervezhetjük a 2014-es hosszú hétvégéket

  Az rtv.net összesítette a 2014-ben esedékes hivatalos munkaszüneti napokat, és valószínűsítették azokat a napokat is, amelyek a naptár állásából kifolyólag meghosszabbítják a pihenési időszakokat. Ennek értelmében jövőre összesen hét hosszú hétvégénk lesz.

 • Általános sztrájkra készül az egészségügy

  Az orvosok és a Sanitas egészségügyi szakszervezet tagjai aláírásgyűjtésbe kezdtek, általános sztrájk elindításáért. Az egészségügyi szakemberek szövetségének képviselői csütörtökön tárgyaltak, ahol megszületett egy újabb kívánságlista: a teljes egészségügyi ágazatban 40 százalékos fizetésemelést kérnek, ezt a következő három évben kell teljesítenie a kormánynak.

 • Sikeres a közösségi kártya Háromszéken

  Háromszék négy városában húszezren használják a kedvezményes vásárlásra feljogosító közösségi kártyát. A

 • Készül az illegális erdőirtások térképe

  Minden nap újabb helyeket fedeznek fel az országban, ahol törvénytelenül vágták ki a fát, jövő héten újabb illegális erdőirtási esetet hoznak nyilvánosságra Fehér megyében – tájékoztatott a Marosvásárhelyi Rádió Lucia Varga, vizekért, erdőkért és halászatért felelős tárca nélküli miniszter marosvásárhelyi látogatásáról.

 • Egyre jobbak a Temes és Hargita megye közötti testvériskolai kapcsolatok

  Rendkívül jó testvériskolai kapcsolatokról számolt be csütörtökön Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a Temes megyei iskolákkal kapcsolatban. Hargita Megye Tanácsa az Összetartozunk közösségépítő program keretében évek óta szorgalmazza a Temes és Hargita megyei oktatási intézmények közötti kapcsolatok kialakítását és elmélyítését.

 • Egy hét alatt két magyar fiatalember tűnt el Kolozsváron

  Egy héttel azután, hogy családja bejelentette a húsz éves Szotyori Norbert eltűnését Kolozsváron, egy újabb magyar fiatalembernek veszett nyoma – hozzátartozói szerint – a kincses városban.

 • Vizsgálati fogságba helyezték a Bihar megyei rendőrségi vezetőt

  Korrupciós gyanú miatt őrizetbe vették a Bihar megyei rendőrparancsnok helyettesét csütörtökön.

 • Felkerült az első többnyelvű műemléktábla a Bánffy-palotára

  Csütörtökön kihelyezték Kolozsváron az első többnyelvű műemléktáblát a Bánffy-palota homlokzatára. A tábla román, magyar, német, angol és francia nyelven tájékoztat. A helyi tanács által támogatott akcióban mintegy harminc tábla kihelyezése szerepel, ezek számát folyamatosan bővíteni fogják.