Társadalom

 • Megújul Parajd, a sóvidék központja

  Idén még várattat magára a parajdi strand, a fürdőhely ugyanis felújítás alatt áll. A nyaralók valószínűleg csak jövőre mártózhatnak meg a sós vízben.
 • Kánikula és felhőszakadás várható

  Az ország déli és keleti részében, a fővárosban, valamint 18 megyében hétfőn is érvényben marad a sárga jelzésű kánikula. Románia nyugati, középső és északi régióiban felhőszakadásra és villámlás kísérte viharokra lehet számítani.
 • Sepsiszentgyörgy, a „bűzös város"

  A kánikulában szélfúvás idején bűz terjeng Sepsiszentgyörgy utcáin. A kellemetlen szagnak három oka lehet annak függvényében, hogy honnan fúj a szél. A város illyefalvi kijáratánál lévő szeméttelep és a tyúkfarm, vagy pedig a településen áthaladó szennyvízcsatorna rendszer okozhatja az orrfacsaró szagot.
 • Hatalmukat féltik a MOGYE román vezetői

  Üresen maradt Leonard Azamfirei MOGYE-rektor és Cătălin Moise Dogar, a Marosvásárhelyi Egyetemisták Ligája elnökének fenntartott két szék a meghívottak asztalánál a „Merre tovább MOGYE?” című, tusványosi beszélgetésen. Brassai Attila BKB-elnök szerint a román vezetők hatalmi pozíciójukat féltik.
 • Segítik a tanulni vágyó roma középiskolásokat

  Maros megyében 225 külön a roma nemzetiségű diákoknak fenntartott hely várja a nyolc osztályt végzett, továbbtanulni akaró fiatalokat. A megye több középiskolájába eddig 108 roma diák élt az iratkozási lehetőséggel. A népszámlálási adatok szerint az országban a legtöbb roma Maros megyében él.
 • Erzsébet-táborok nyílnak Székelyföldön is

  A Kárpát-medencében élő magyar nemzetiségű, elsősorban nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekek táboroztatását tűzte ki céljául az Erzsébet a Kárpát-medencei gyerekekért Alapítvány, amelyet 1,3 millió euróból hoznak létre. Első lépésként táborhelyeket vásárolnának, többek közt Székelyföldön is.
 • Abszurd ötlet volna az előkészítő?

  Az előkészítő osztályok ősztől való bevezetése egy erőltetett, abszurd ötlet, amelyhez nincs megfelelő finanszírozás. Az I-XII osztályos iskolákban egy helyen lesznek az öt éves kisgyerekek és a 18 éves fiatalok. Az első iskolai félév után helyzetfelmérést kell készíteni – jelentette be Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.
 • Jövőre megnyílhat a sepsziszentgyörgyi élményfürdő

  Élményfürdővé alakítják a sepsiszentgyörgyi strandot, de arra már egyre kevesebb az esély, hogy még idén nyáron meg lehessen itt mártózni. A szabadidős létesítmény átépítését eredetileg június közepére ígérte a kivitelező, majd július 25-re tolták ki az átadás határidejét, most pedig augusztus 10-re ígérik a munkálatok befejezését.
 • Egyetemi felvételi: a 9-es sem elég?

  Meglepetést okoztak az egyetemi felvételi eredményei, a fővárosban a nevesebb intézményekben voltak olyanok, akik 9-es átlaggal sem jutottak be az általuk megpályázott helyre. A gyenge érettségi eredmények ellenére, voltak olyan szakok, ahol minden százalék számított a helyekért folytatott versenyben.
 • Roma szociálismunkások a romák beilleszkedéséért

  Ingyenes szociálismunkás-képzést szerveznek a roma munkanélküliek számára Maros megyében. A tanfolyam a Divers Alapítvány kezdeményezésére, a roma nemzetiségű személyek társadalmi beilleszkedését szolgáló program keretében zajlik. A képzésre rengeteg a jelentkező.
 • Még egy forró hétvége: sárga hőségriadó

  A hétvége folyamán sárga jelzésű kánikulariadó lesz érvényben az ország déli és keleti részében. Szombaton és vasárnap a fővárosban és 22 megyében 36-38 Celsius fokos átlaghőmérsékletre lehet számítani, a csúcshőmérséklet eléri a 39 Celsius fokot – jelentette be az Országos Meteorológiai Intézet.
 • Tanügy: mentenék a kilencedik osztályt

  A kilencedik osztályokat meg kell hagyni a középiskolákban, a törvény ugyan előírja, hogy ezek az osztályok a gimnáziumhoz kerüljenek, ezért a jogszabályon is módosítani kell – fogalmazott Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a Beszterce-Naszódon, ahol csütörtökön a megye iskolaigazgatóival találkozott.
 • Hármas oltás nélkül maradhatnak a csecsemők

  Hiánycikk a Maros megyei rendelőkben a négy hónapos csecsemőknek szükséges és kötelező úgynevezett hármas oltás, amely ingyenesen járna a kisbabáknak. A vakcináknak csupán egy kombinált kiadása kapható, amelyhez recept alapján juthatnak hozzá a szülők.
 • Magasabbra emelné a tanügyben a mércét az oktatási miniszter

  Magasabbra kellene emelni a mércét a címzetes tanári vizsgán – jelentette be Ecaterina Andronescu oktatási miniszter csütörtökön, Besztercén. A tárcavezető úgy véli: jövőre változtatni kellene az elvárásokon, a pedagógusoknak 7-nél nagyobb jegyet kellene elérniük ezen a felmérésen.
 • Fontolgatják a differenciált érettségi bevezetését

  Az Oktatási Minisztérium továbbra is fontolgatja a differenciált érettségi bevezetést, ugyanis a résztvevő diákok bár legtöbb esetben azonos tételeket kapnak, eltérő óraszámban tanulják a vizsgatantárgyakat – közölte Stelian Victor Fedorca oktatásügyi államtitkár Konstancán tartott sajtótájékoztatóján.
 • Kiújultak az erdőtüzek Hargita megyében

  Mintegy 100 hektár erdő ég Hargita megyében, a tűzfészkek beazonosításán és a terület felügyelésén napok óta több száz ember dolgozik. A Hargita megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének tűzoltói szerint a megyében különböző helyeken öt aktív gócpont van, ahonnan továbbterjednek a lángok.
 • Vége a Vasutas Park körüli huzavonának?

  Civilek gondjában maradhat a kolozsvári Vasutas Park,  Pászkány Árpád a CFR futballcsapat tulajdonosa, aki a terület jelenlegi haszonbérlője úgy tűnik megelégelte a zöld terület körüli huzavonát, a civil szervezetek ugyanis, többszörösen felléptek a parkban folytatott munkálatok ellen.