Társadalom

 • Decemberben az összes fizetéselmaradást törlesztik a tanügyben

  Negyvenhat millió lejt irányzott elő a kormány a tanárok fizetésének kiegészítésére a szerdai kormányülésen. Ezt Remus Pricopie oktatási miniszter jelentette be csütörtökön. Az összegből az elmaradt fizetéseket és járulékokat fizetik ki decemberben, illetve a bíróságon pert nyert tanárokat kártérítik.

 • Újabb dokumentumfilm készült a magyar-román viszonyról

  Újabb dokumentumfilm készült a magyar-román együttélésről. Az Adevărul című napilap Románia nemzeti ünnepén, december elsején mutatja be a filmet a portálon.

 • Csíkszeredában kapott frekvenciát az Erdély FM

  Csíkszeredában kapott frekvenciát a marosvásárhelyi székhelyű Erdély FM – tájékoztatott a vasarhely.ro a CNA honlapján közzétett dokumentum alapján. A rádió Marosvásárhelyen és környékén a 97,1 FM-en, Borszék, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós vételkörzetében pedig a 105,4-es frekvencián hallgatható, Csíkszeredában a 88,1 FM-en fogható.

 • A marihuána a legelterjedtebb drog Romániában

  Bemutatta a román drogellenes ügynökség (ANA) az éves jelentését, amelyből kiderül, az országban a legelterjedtebb tudatmódosító szer, amit használnak, a marihuána. A drogfogyasztóknak mintegy 52,5 százaléka fogyaszt marihuánát, ezt a heroinfogyasztók nagy száma követi (20,5 százalék), majd a dizájnerdrog-fogyasztók (13,5 százalék), a sort végül a kokainfogyasztók zárják, 7,5 százalékkal.

 • Máris le lehet foglalni a pünkösdi zarándokvonatra a helyeket

  Megkezdődött a jövő évi csíksomlyói búcsúra a különvonatok szervezése, az első zarándokok már le is foglalták helyüket – tájékoztatott az MTI csütörtökön.

 • Adventi Sokadalomba várják a kolozsváriakat vasárnap

  Advent első vasárnapján az RMDSZ Kolozs megyei nőszervezete, a  Kolozsvári Lutheránus Egyházközség és az Életfa Családsegítő Egyesület Adventi Sokadalom keretén belül  lehetőséget kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt  a közös ünnepre való felkészülésre.

 • Szinte biztos: szabadnap lesz december 27. és január 3.

  Szabadnapnak nyilvánítaná a kormány a péntekre eső december 27-ét és január 3-át, ezzel összesen nyolcra bővül a szilveszter körüli szabadnapok száma.

 • Fogvacogtató hidegre ébredt az egész ország

  Románia szinte egész területén fagyott csütörtök reggel. Az idei ősz legalacsonyabb hőmérsékletet Csíkszeredában mérték, ahol mínusz 11 fokot jeleztek a hőmérők a hírtelevíziók szerint.

 • Így válik Kolozsvár látható várossá

  Negyedik alkalommal csempésztek a kolozsvári közterekre művészeti programokat és kiállításokat, amelyek többek között a lakosság látókörét hivatottak tágítani. A Látható város idei kiadása az AltArt Alapítvány és a városháza együttműködésével valósult meg.

 • Mégsem lesz általános sztrájk az egészségügyben

  Meggyőzték a szakszervezeteket a kormány intézkedései, így nem lesz általános sztrájk az egészségügyben – közölte szerdán Leonard Bărăscu, a Sanitas szakszervezet elnöke a Mediafax szerint.

   

 • Karácsonyra készül Sepsiszentgyörgy

  Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala idén negyedik éve állít óriás adventi koszorút, felgyúlnak a karácsonyi fények és minőségi  ajándékkínálatra lehet számítani  a karácsonyi vásáron.

 • Korábban osztják a nyugdíjakat decemberben

  A megszokottnál korábban kapják meg decemberben a nyugdíjat az arra jogosultak – közölte a miniszterelnök a szerdai kormányülés előtt.

 • Victor Ponta ezer állást ígért az egészségügynek

  Victor Ponta kormányfő kijelentette a szerdai kormányülés elején, hogy 1000 befagyasztott állást szabadít fel az egészségügyben egy kormányrendelettel - tájékoztatott a Hotnews.

 • Áramkiesések vannak az ország déli részében a hóvihar miatt

  A havazás és viharos szél miatt 16 település maradt villamos energia nélkül szerdán Románia déli részén, főleg a Duna partján fekvő Orşova és a Bukaresttől északnyugatra fekvő Târgovişte környékén.

 • Új rádióadók létesülhetnek Erdélyben az RCS-RDS révén

  Új rádióadót hallgathatunk Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmáron is annak köszönhetően, hogy az RCS&RDS az Országos Audiovizuális Tanács keddi ülésén tíz frekvenciára adott le igénylést. A Digi FM rádió igénylései közt szerepel Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Szatmárnémeti is.

 • Szombaton lesz a strudlifesztivál Szatmárnémetiben

  Szombaton, ötödik alkalommal tartják meg a strudlifesztivált Szatmárnémetiben, a svábok V. Lucaciu (Árpád utcai) kultúrházában, ez lévén a helyi Német Fórum egyik legsikeresebb rendezvénye.

 • Beigazolódott, hogy Románia HIV-fertőzéses gócpont?

  Az idei év első kilenc hónapjában közel 600 HIV-vírussal fertőzött személy került nyilvántartásba, ugyanabban az időszakban 116 személy halt meg – mutatnak rá a Matei Balş Intézet HIV-vírussal fertőzött személyek és AIDS-es betegek helyzetét felügyelő osztályának összesített adatai. Összehasonlításképpen: míg 2007 és 2010 között összesen 30 HIV-fertőzést regisztráltak Romániában, 2010 és 2012 között már 360-at, az idén pedig újabb 600-at.

 • Az ország déli részébe költözött a tél

  Szerda délutánig érvényes sárga jelzésű hóriadót bocsátott ki kedd délután az Országos Meteorológiai Intézet az ország 16 megyéjére. A télies időjárás több útszakaszon nehezíti meg a közlekedést.

 • Szerda este kezdődik a hanuka ünnepe

  Szerda este kezdődik hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, ebből az alkalomból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében meggyújtják hanuka első lángját a budapesti Nyugati téren.