Társadalom

 • Hóátfúvások miatt több főút járhatatlan az országban

  Több főútvonalon szünetelt a közlekedés péntek délelőtt az ország keleti részén a hófúvások miatt - közölte a Mediafax hírügynökség. Vrancea, Vaslui és Galac megyében hét főút volt lezárva, mivel a hetven kilométer per órás széllökések helyenként másfél méteres hótorlaszokat hordtak az úttestre.
 • Kártérítés jár a jég és hó miatti járdabalesetekért

  Mindazok, akik a hóborította, jeges járdán elesnek és megsérülnek, netán eltörik kezüket-lábukat, kártérítést kérhetnek az illető lakóközösségtől vagy a takarítással megbízott cégtől.
 • Angyalvárás: egyelőre pang az erdélyi fenyőpiac

  Nem rohamozták még meg a fenyőrárusokat az erdélyi fenyőpiacokon, az árusok közvetlenül karácsony előtt számítanak az üzlet fellendülésére. Az árak Marosvásárhelyen 30, Csíkszeredában 40 lejnél kezdődnek, a dúsabb, magasabb fáért elkérik a 150 lejt is. Idén nőtt a cserepes fenyő iránti kereslet.
 • Református élőlánc a kolozsvári „újkollégiumért”

  Kató Béla , az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) frissen megválasztott püspöke vezette szombaton este azt a menetet, amelyben a Kolozsvári Református Kollégium tanárai, jelenlegi és volt diákjai élő lánccal vették körül a tanintézmény 110 évvel ezelőtt befejezett „új épületét”, amelyet 23 évvel a kommunizmus bukása után sem kapott vissza a református egyház.
 • Kató Béla lett az erdélyi reformátusok új püspöke

  Kató Béla sepsiillyefalvi lelkészt, jelenlegi püspökhelyettest választotta püspökévé az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése.
 • Fogvacogtató hideg volt éjszaka az egész országban

  Fagyos reggelre ébredt pénteken Románia: mínusz 29 Celsius fokot mértek Bodzafordulón, mínusz 23-at Sepsiszentgyörgyön, mínusz 22-t Csíkszerdában és mínusz 21-et Marosvásárhelyen. Éjszaka folyamán Bodzafordulón mínusz 31 fokot is mértek, ez volt az idei legalacsonyabb hőmérséklet Háromszéken.
 • Székely József: túl nagy a csend az egyházban

  „Az egyházban nem szabadna semminek titokban történnie. Miért, nem tartozik az egyházi nyilvánosságra az, hogy legalább hatévente, választások idején, önkritikát gyakorolunk?" – fogalmazott a maszol.ro-nak adott interjúban Székely József, a Kolozsvár alsóvárosi gyülekezet lelkésze, aki Kató Béla püspökhelyettes vetélytársa lesz az Erdélyi Református Egyház pénteken tartandó kerületi választásán. Kató Béla nem kívánt interjút adni lapunknak.

 • Januártól már játszótereken is tilos lesz rágyújtani

  Az Európai Bizottság rendelkezései miatt Romániában is szigorodik a dohányzáskorlátozás január elsejétől. Eszerint az EU egész területén tilos lesz rágyújtani taxikban, szolgálati autókban, játszótereken és az egyetem épületében.
 • A hét végén nyitnak a székelyföldi sípályák

  Az elmúlt napok kiadós havazásai nyomán a hét végétől várják a téli sportok kedvelőit a legtöbb székelyföldi sípályán.
 • Kató-Székely párharc a református püspökválasztáson

  Két jelölt verseng az Erdélyi Református Egyházkerület közelgő püspökválasztásán – derült ki a jelölési határidő lejártával.
 • Szatmáron nagy a kereslet a dániai fenyők iránt

  Egyelőre nem rohamozzák a karácsonyfa-árusokat Szatmárnémeti piacain. Az emberek kivárnak, hátha lesz valamivel olcsóbb is, mert az igazán szép fenyők ára 150 lejnél kezdődik és felkúszik 1000 lejig. Ez utóbbiak magassága a hat-nyolc métert is eléri, és főleg intézményeknek (iskoláknak, hivataloknak, vállalatoknak) szánják közös karácsonyi ünnepségre.
 • Késéssel közlekedő vonatok, bezárt iskolák

  Több órás késéssel közlekednek egyes, az ország déli és keleti részén közlekedő vonatok a havazás miatt.
 • Hargita megyei segítség Vranceának

  Elindult Vrancea megyébe Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának nyolckerekű készenléti járműve december 11-én, kedden délelőtt, válaszul a vranceaiak segélykérésére az előrejelzett erős havazások miatt.
 • Debrecenben jártak a szatmári betlehemesek

  Mint minden évben, idén is meghívták a Hajdúság főbárosába a Szatmár megyei Kökényesd betlehemeseit a többnapos Kárpát-medencei Betlehemes Találkozóra, amelyen most is közel húsz csapat vett részt.
 • Zárva tart több szavazókörzet a nagy hó miatt

  Tizennégy szavazókörzet zárva tartott vasárnap reggel kilenckor, két órával az urnanyitás után, mert a választási bizottságok tagjai nem tudtak eljutni az éjszakai bőséges havazás miatt elszigetelt településekre. A meteorológusok szerint a választások napján az egész országban estig havazni fog.
 • Rendkívüli helyzet Hargita megyében a hideg miatt

  A csendőrség is segít Romániában, Hargita megyében a hajléktalanoknak eljutni menedékhelyekre, hogy megelőzzék a kihűlésüket a rendkívüli hidegben. Péntek hajnalban a székelyföldi Gyergyóalfaluban mínusz 22 fokot, Csíkszeredában mínusz 20 fokot mértek.
 • Havas, szeles idő várható az egész országban

  Sárga jelzésű hó- és szélriadót bocsátottak ki csütörtökön a meteorológusok az ország több déli megyéjében. Tulcea, Konstanca, Botoşani, Iaşi, Vaslui és Galac megyében az időjárás megnehezíti a közlekedést.
 • Megadaruval cserélték ki a gyimesközéploki vasúti hidat

  Országos szintű premiernek számító munkálattal, rekordidő alatt cserélték ki a gyimesközéploki vasúti hidat. A sínpályán kívül elkészített beton hídtestet óriásdaruval emelték a helyére. A tíz órás vasúti forgalomkiesés miatt az utasok számára autóbuszokat biztosított a vasúttársaság.
 • Hány munkaszüneti nap vár ránk 2013-ban?

  2013-ban összesen 12 szabadnapot hagyott jóvá a kormány, ebből 8 nap munkanapra esik, 4 pedig hétvégére.