Többen és hangosabban tüntettek Verespatakért

Miközben a miniszterelnök Verespatakon az aranytermelés elindítását követelő bányászokkal tárgyalt, országszerte megújuló erővel folytatódtak a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) befektetése elleni tüntetések. Bukarestben és Kolozsváron is több ezren vonultak utcára.

Mint ismert, miután közel egy héttel ezelőtt a tömeg győzelmétől volt hangos az ország, újabb fordulat állt be a verespataki bánya ügyében: kiderült, korántsem biztos már, hogy a parlament nem fogadja el a beruházásról szóló törvénytervezetet. Ezért az előző vasárnapi megmozduláshoz képest sűrűbb és nagyobb tömeg gyűlt össze a Mátyás-szobor előtt Kolozsváron. A csendőrség szerint négyezren is lehettek.

A megszokott rend szerint eleinte csak néhány tucat ember ácsorgott a téren, fél hat előtt azonban már ezrek várták a soron következő felszólalásokat. Szó esett az elmúlt hét eseményeiről, a munkát akaró bányászokról, akik az elhangzottak szerint máshol kellene a maguk nyomorúságának okait keressék. A tömegben jelen volt többek között Emil Boc polgármester felesége, valamint Eckstein-Kovács Péter, aki két héttel korábban svindlinek nevezte a Verespatak-törvényt.

A skandáló, éneklő, és minden jel szerint a korábbiaknál tüzesebb tömeg hosszasan bírta a beszédeket, később aztán a megyei tanács elé vették az irányt, majd a prefektúrához, ahol Gheorghe Vușcan prefektus lemondását követelték. Már a központban több U-szurkoló is csatlakozott a tömeghez, a futball-rajongók másik része a már kiüresedett főtéren haladt végig, ahol többek között magyarellenes szövegeket skandáltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?