Tekerj egy jó célért: 3600 kilométert bicikliztek Sepsiszentgyörgyön

Mintegy 150 kerékpáros vett részt a hét végén a Sepsiszentgyörgyön második alkalommal megszervezett „Tekerj egy jó célért” nevű rendhagyó pénzforrásgyűjtő akcióban. A sportolókból, lelkes civilekből, cégek alkalmazottaiból és baráti társaságok tagjaiból álló kerékpáros tömeg három óra alatt összesen 3600 kilométernyit tekert a Sepsiszentgyörgy területén előre kijelölt, tíz kilométer hosszú útvonalon.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) második alkalommal szervezte meg az akciót, ezúttal sport, szociális, környezetvédelmi és ifjúsági tevékenységek érdekében lehetett kerékpározni. A biciklisek 15 lejes részvételi díj befizetésével támogattak négy civil szervezet közül egyet. Miközben a kerékpárosok köröztek, az őket támogatók szakaszra vagy körre fizettek be az alapítvány kasszájába, megjelölve a biciklis személyét, és rajta keresztül támogatva az általa megjelölt civil szervezetet. Egy szakaszra 1-3-5 lejt, egy teljes körre 10 lejt lehetett befizetni.  Az adományokkal négy közösségi akciót támogathatnak.

Furus Levente, a Háromszéki Közösségi Alapítvány irodavezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy  a 150 biciklis összesen 327 kört tettek meg, vagyis annyit kerekeztek három óra alatt, mint Sepsiszentgyörgy és London közti távolság. Furus Levente hozzátette: 23 biciklis teljesített négy körnél is többet, a legtöbbet pedig Condrea Árpád kerékpározott, összesen 7.9 kört, vagyis szinte 80 kilométert.

Az akció során összegyűlt pénzt közösségi projektek megvalósítására költik. A környezetvédelmi projekt neve: „Legyél Te is a fák barátja! - Civil összefogással a székelyföldi erdőkért.”. A kezdeményezők szeretnének egynapos rendezvényt szervezni az Erzsébet parkban szeptember végen, amelynek célja tudatosítani Sepsiszentgyörgy lakosaiban, hogy mindannyian felelősek vagyunk szűkebb és tágabb környezetünkért. A sport projekt neve: „Szőnyegre fel gyerekek!”.

A Sport All Sportklub főként óvodás és kisiskolás gyerekek sportra nevelésével, a mozgás örömének megismertetésével foglalkozik Sepsiszentgyörgyön, a karate sport nevelőeszközeivel. A projekt célja egy 100 nm-es karate szőnyeg (tatami) beszerzése, az edzések hatékonyságának és színvonalának növeléséért.

A szociális projekt neve: „Együtt az idősekért!”. A Gyulafehérvári Caritas beteggondozó szolgálatának célja egy hordozható EKG készülék beszerzése, amelyre nagy szükség van sepsiszentgyörgyi idősek ellátásában, amellyel az ágyhoz kötött időseket saját otthonukban tudnák diagnosztizálni. Az ifjúsági projekt neve: „Helyet a fiataloknak!”. A Háromszéki Közösségi Alapítvány kezdeményezésének célja egy szabadtéri edzőpark létrehozása Sepsiszentgyörgyön, központi helyen. 

Kimaradt?