Paradicsommal támadtak a kulturális miniszterre Kolozsváron

Paradicsommal próbálták megdobálni Daniel Barbu kulturális minisztert a pénteken Kolozsváron tett látogatásakor. A tárcavezetőt a prefektusi hivatal előtt a verespataki bányanyitást ellenző tiltakozók fogadták, akik lemondásra szólították fel.

Daniel Barbu nem állt szóba a tüntetőkkel, az épület előtt várakozó gépkocsiba beülve távozott.

Kolozsvári sajtótájékoztatóján a bányanyitással kapcsolatos álláspontját firtató kérdésre Daniel Barbu azt válaszolta: miniszterként támogatja a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) tervét, liberális képviselőként azonban – tiszteletben tartva pártja döntését – nemmel szavaz a törvényre a parlamenti vitán.

A liberális tárcavezető hangsúlyozta: az RMGC képviselői biztosították őt, hogy százmillió dollárt fektetnek be Verespatakba. Ez az összeg a római kori tárnák, a helység és síremlékeinek karbantartását, valamint a különböző feltárási munkálatokat fedezné.

Verespatakkal kapcsolatosan a napokban Victor Ponta kormányfő és Dan Șova miniszter is azt mondta: kormánytagként támogatják az országos tüntetéseket kiváltó bányatervet, a parlamenti vitán azonban ellene foglalnak állást.

Kimaradt?