A vesebetegek már lehetnek kórházfüggetlenek

Van alternatíva a vesebetegek dialízises kezelésére. Az úgynevezett peritoneális dialízis (PD) indításáról Csíkszeredában három napos tréninget tartanak, amelyre magyarországi szakembereket hívtak el, hogy anyanyelvükön tanulhassanak az orvosok, nővérek, szakmabeliek a régi-új kezelési módszerről.

A most zajló orvosképző és nővérképző tréning meghívottai a magyarországi Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakértői Székesfehérvárról: Barabás Tamás sebész, Bíró Beáta nefrológus, Földi János PD asszisztens és Zakar Gábor belgyógyász nefrológus.

Biztonságos kényelmet jelent

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a maszol.ro-nak elmondta, egy olyan módszer korszerű változatáról van szó, amelyet már a „hőskorban”, az ötvenes években használtak, hogy a vesebetegek életén könnyítsenek. Azóta felfedezték a sokkal hatékonyabb hemodíalízis módszerét, ám ez a módszer a rendszeres kórházi jelenlét mellett komoly felszereléshez és szakfelügyelethez köti a betegeket.

A peritoneális dialízis (PD) gyakorlatilag visszaadja a betegnek a függetlenségét, hiszen otthon vagy bárhol, egy tiszta környezet kialakítása után saját maga elvégezheti az életmentő folyamatot. Ez lehetővé teszi az utazást, nyaralást is, sőt olyan típusú munka vállalását, amit korábban a veseártalom miatt nem tudott volna elvállalni.

https://www.youtube.com/watch?v=uZscbiqoUnI

A magyarországi szakértők elmondták, Nyugaton a betegek 25-30 százaléka dönt a PD módszer mellett, és ez a tendencia növekedik. A módszerrel a betegek szabadsága kerül előtérbe, ugyanis már nem géptől függ az életük, és nem attól teszik függővé mindennapjaiokat, hogy rendszeresen, pontos időben beérjenek egy dialízisközpontba, ahol a vértisztítást végrehajtják. Ráadásul a hemodialízis módszere a szív- és érrendszeri betegek esetében nagyon káros, megrövidíti a beteg életet.

A PD módszer különösen ezeken a betegeken segítene alternatívaként, hiszen a hashártyán keresztül történő szűrés bárhol elvégezhető, és kíméli a vérkeringést. A cserefolyadékokat továbbra is a biztosító szállítja ki ingyen a betegekhez, ugyanis az egészségbiztosító pénztár is elismeri a módszert, az ország más területein alkalmazzák is.

Romániában a lakosság mintegy 10 százalékának valameliyen formájú vesebetegsége van, dialízisre orszégosan mintegy 7000 betegnek kell rendszeresen járnia. Hargita megyében körülbelül 130 személyt élete függ ettől a kezeléstől. Jelenleg olyan beteg is van, akinek 150 kilométer távolságról másodnaponként kell beutaznia Csíkszeredába a dialízisközpontba, ahol négy órán át gépekre van kötve, és tisztítják a vérét. Ez pedig a teljes napot jelenti, hiszen az oda-vissza utazással együtt csaknem 12 órát jelent.

„Az alternatív procedúra úgy kezdődik, hogy egy pici katétert építenek a beteg hasába. Ez sebészeti beavatkozást igényel, de annyira egyszerű, hogy helyi érzéstelenítéssel néhány perc alatt megoldható. Erre a csapra csatlakozik a továbbiakban a beteg, és rögzíti a cserefolyadékot tartalmazó zacskót, naponta négyszer, húsz percen át. Ilyenformán utazni, nyaralni is lehet” - összegezte Tar az előadáson elhangzottakat.

Azt is elmondta, hogy a fél évszázaddal ezelőtti technikák azóta sokat fejlődtek, ma már nem csak meghosszabbítja a beteg életét ez a módszer, hanem huzamosabb ideig helyettesíti a hemodialízist. Tar azonban figyelmeztetett, a két módszer voltaképpen kiegészíti egymást.

Segíti a hatékonyabb betegmentést

Az igazgató szereint óriási lépés ennek a módszernek a népszerűsítése Hargita megyében, mivel az országban már egy ideje alkalmazzák, ám Erdély és azon belül is Hargita megye egy fehér folt – magyarázta Tar.

A PD módszerhez nem kell készülék, sem nagy szakmai hozzáértés. Aki kora vagy egyéb betegsége miatt nem vállalhatja, azoknak az asszisztált dialízist ajánlják, általában ilyenkor egy hozzátartozó rögzíti a cserefolyadékot és indítja el a szűrést.

 „Oktatószobát alakítottunk ki, ahol előbb az egészségügyi személyzet, majd a betegek is elsajátíthatják a módszert, így mondhatni, gyakorlatilag kezdetét vette a PD módszer alkalmazása Hargita megyében is a vesebetegeknél” – tudtuk meg Tartól. Most csak arra várnak az orvosok, nővérek, hogy jelentkezzenek a betegek, akik szeretnék kipróbálni ezt a módszert is, és ha szabad akaratukból úgy döntenek, inkább ezt vállalják, akkor máris házhoz szállítják nekik a cserefolyadékot.

Tar Gyöngyi bízik abban, hogy ez a módszer Hargita megyében is csökkenteni fogja a betegvesztés arányát. „A betegek általában túl későn kerülnek kezelésre, amikor már lényegesen lecsökkent a túlélési esély” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez általános jelenség Romániában. Egy ilyen otthoni, családbarát módszer szerinte a kezelést is barátságosabbá teszi, tehát elképzelhető, hogy az emberek nem halogatják a kivizsgálást, ha érzik, hogy baj van, így hamarabb el lehet kezdeni a kezelést.

A dialízis veseelégtelenség esetén a vér salakanyagoktól való megtisztítására szolgáló eljárás. Lényege, hogy egy féligáteresztő hártya egyik oldalán a vért, másik oldalán a dialízisoldatot áramoltatják, és a salakanyagok a hártyán keresztül a vérből a dialízisoldatba mennek át. A hemodialízis alapfeltételei a stabil vérkeringés, a megfelelő vértérfogat és az, hogy könnyen el lehessen találni egy megfelelő ért. A kezelés alatt a beteg testéből a vért a gépbe pumpálják, ott végigvezetik a féligáteresztő hártya mellett, majd megtisztítva vezetik vissza a testbe. A kezelés alkalmanként 4-5 órába telik, kivéve az éjjeli dialízist, ami 8 óra is lehet. Hetente legalább háromszor kell a kezelést elvégezni; a kezelések száma a testmérettől, a vese maradék teljesítményétől és a szív teljesítőképességétől. A peritoneális dialízis testen belüli módszere a hashártyát használja féligáteresztő hártyaként. Az eljárás előnye a vérkeringés kímélése, így idős és szívbeteg alanyokon is végezhető. További előny a dialízisosztálytól való függetlenség: a kezelés otthon végezhető, és a beteg el is utazhat. A hemodialízis modern eszközei azonban hasonlóan előnyösek lehetnek. A peritoneális dialízis hátránya, hogy a hasüreg nyitva áll, így a kórokozók is könnyen bejutnak, és hashártya-gyulladást okozhatnak. Éppen ezért a betegnek nagyon gondosan, lehetőleg sterilen kell váltogatnia a folyadékokat.

Kimaradt?