Brüsszel közbelépését kérik az állatvédők a kutyatörvény miatt

A Vier Pfoten nemzetközi állatvédő szervezet mérlegeli a román kóborkutya-törvény megtámadásának jogi lehetőségeit és az Európai Bizottság közbelépését kéri – olvasható a szervezet Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében. Gabriel Păun kampányigazgató a „kőkorszakhoz méltó jogszabály”-nak minősítette a törvényt.

"Hihetetlen, hogy tömeggyilkosságot lehetővé tevő törvényt fogadtak el az Európai Unió egyik tagállamában. Történelmi hiba lenne, ha az Európai Bizottság nem reagálna" - olvasható az állatvédő egyesület sajtóközleményében.

Hasonlóan foglalt állást a Brigitte Bardot Alapítvány is, amelynek romániai képviselői hazai és nemzetközi jogi lehetőséget keresnek a hétfőn elfogadott törvényt megfellebbezésére. Mint ismert, a jogszabály szerint a kóbor ebeket 14 nap fogvatartás után elaltatnak, ha nem jelentkezik visszaigénylő  vagy örökbefogadó gazdi.

Az alapítvány névadója továbbra is Traian Băsescut okolja a történtekért. Mint ismert, korábban az államfő sürgősségi rendeletet szorgalmazott a kóbor kutyák elaltatásáról. "Ezt a zsarnokot csak a gyilkosság érdekli, elítélem a diktatórikus politikáját" – nyilatkozta egy francia hírügynökségnek a népszerű színésznő.

A gazdátlan ebek sorsáról szóló törvény az után került újra a parlament asztalára, hogy nemrégiben Bukarestben egy kóbor kutya halálra marcangolt egy magára maradt kisfiút egy park közelében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?