Székelyföldi példaképeket tüntetett ki a Magyar Állam

A Magyar Államalapítás Ünnepe alkalmából nyolc székelyföldi személyiséget tüntettek ki szeptember 11-én, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán. A jeles alkalom kapcsán Zsigmond Barna Pál főkonzul elmondta, olyan személyek részesültek elismerésben, akik választott hivatásukat hittel végezték és végzik, illetve akik önzetlenül gyarapítják Székelyföld szellemi és lelki gazdagságát.

Dr. Brassai Attila, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) tanszékvezető egyetemi tanárának, a marosvásárhelyi Stúdium Alapítvány kuratóriumi tagjának Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adományozta a magyar orvosi oktatás önállóságáért és fejlesztéséért, a MOGYE háttér-intézményrendszerének kialakításáért végzett kiemelkedő munkájának, tudományos tevékenységének elismeréseként. Brassai Attila megköszönte a magyar kormánynak a magyar orvosképzés érdekében tanúsított eddigi támogatását.

A székelyföldi magyar anyanyelvi oktatásban betöltött kiemelkedő szerepéért, a magyar és török nép közötti baráti kapcsolatok ápolásáért, tudományos és értékőrző munkásságának elismeréseként Beder Tibor, Hargita megye nyugalmazott főtanfelügyelője, volt iskolaigazgató, a Julianus Alapítvány és a Magyarok Székelyföldi Társasága alapítója, elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje  kitüntetést vehette át. Beder Tibor hangsúlyozta, hogy munkájával mindig másnak kívánt örömet szerezni.  Örömét fejezte ki, hogy nyugdíjas évei után is elismerik a tevékenységét, ezért úgy látja nem valamely korábbi tisztségének, hanem személyesen neki szól az elismerés.

Az ifjúság nevelésében végzett missziós szolgálata, Erdély-szerte jelentős közösségépítő tevékenysége elismeréseként Papp László, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplom plébánosa, a Szent Imre Kollégium lelki vezetője a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

A plébános rövid köszöntőjében Isten áldását kérte az adományozókra, hogy egy papot is számon tartanak. 

Magyarország köztársasági elnöke szintén a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel ismerte el Kovács Levente, színházi rendezőt, Id. Csíky Boldizsár, Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, Szilágyi Zsolt zenei írót, előadóművész karnagyot, Kis Irén néprajzkutatót valamint Haszmann Pál Péter, nyugalmazott muzeológust. 

 

Kimaradt?