Egyelőre nem állnak le a Kétágú templom mögötti építkezéssel

Miután az elmúlt időben sokféle hiresztelés kelt útjára a kolozsvári Kétágú templom mögötti építkezéssel kapcsolatban, Kató Bélát, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét faggattuk a templomkert jelenlegi helyzetéről és a munkálatok lehetséges felfüggesztéséről.

A Kétágú templom mögötti építkezésekről Kató úgy nyilatkozott, az eddigiek során mindig olyan szakértői vélemények hangzottak el, amelyek különböző intézményeket képviseltek, ezért szeretnék, ha független hangok is megszólalnának ebben az ügyben. Emlékeztetőül elmondta, a helyi műemlékvédelmi hivatal ellenezte, a bukaresti pedig jóváhagyta a templom mögötti területre beütemezett építkezést, ezért van szükség független nyilatkozatokra. Reményei szerint a város partner lesz ebben a kérdésben.

Adorjáni László, a Kétágú templom lelkipásztora a maszol megkeresésére elmondta, azt feltételezik, hogy az építkezések miatt a talajvizek beszívódnak a templom épületébe, így károsodás éri az egyházi tulajdont. Ennek megvizsgálására szakértőt kértek fel, akit azonban az építkezést megrendelő intézmény nem engedett vizsgálódni a helyszínen, így az egyház arra vár, hogy törvényes úton szerezzen jogot erre. Adorjáni úgy vélekedett, miután a polgármesterrel tervezett kerekasztal-beszélgetés vissza lett utasítva, már nem igazán bízik meg a városvezetésben. „Bebizonyosodott, hogy a jóhiszeműségünket ellenünk fordították”, fogalmazott a lelkipásztor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?