Késik a tej és a kifli a háromszéki iskolákban

Háromszéken idén is iskolatej és kifli nélkül kezdődik a tanév. A késés oka a bonyolult közbeszerzési rendszer, magyarázta lapunknak a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke, Nagy József, aki szerint legjobb esetben iskolakezdés után egy héttel már kapnak kiflit a tanulók, a tejet pedig később kezdik szállítani.

Az önkormányzati alelnök szerint már júniusban meghirdették a közbeszerzést, de a licit részleteit több ízben is visszadobta a közbeszerzéseket szabályozó országos hatóság. Csak most tartanak ott, hogy kinyitották a cégek ajánlatait, a napokban megszervezik az elektronikus licitet. Kovászna megyét tíz részre osztották, és három helybéli és négy megyén kívüli cég jelentkezett az iskola-kifli beszállítására.

Ha ezek a cégek elfogadják a versenytárgyalás eredményét, a háromszéki diákok egy hetes késéssel megkapják a kiflit, ha valamelyikük fellebbez a késés még nagyobb lehet, magyarázta Nagy József. Hozzátette: idén először három évre hirdetnek versenytárgyalást az iskolatej és kifli beszállítására, hogy elkerüljék a következő években a közbeszerzési procedúra, a fellebbezések miatti csúszásokat, így jövő esztendőben már időben megkapják uzsonnájukat a diákok.

Kovászna megye tanácsának alelnöke elmondta, folyamatban van a közbeszerzés és azt remélik, a diákok szeptember folyamán már megkaphatják az ingyen tízórait. Kovászna megyében több mint 25 ezer óvodás és iskolás jogosult az ingyen tízóraira.

Kimaradt?