Maratoni tüntetésre készülnek a temesváriak Verespatakért

Hosszú távú tüntetésre rendezkedtek be a verespataki bányaterv temesvári ellenzői. A fiatalok sátrat vertek a Dóm téren, a Szentháromság-szobor körül, és ott szeretnék kivárni a Verespatakról szóló törvénytervezet parlamenti elutasítását.

A tüntetők minden este 20 órától vitát szerveznek az aranybánya projektről, amelyen bárki részt vehet.

A helyi hatóságok egyelőre nem zavarták el a tüntetőket a Dóm térről, amely kezd a bukaresti Egyetem térre hasonlítani. A fővárosi Egyetem teret 1990 május–júniusában foglalták el a hatalmukat átmentő kommunisták ellen a demokráciáért tüntető fiatalok. Megmozdulásuknak egy véres, a hatóságok által a háttérből támogatott bányászjárás vetett véget.

A Verespatak megmentéséért tüntető temesvári fiatalok eljuttatták a Nyugati Jelen temesvári szerkesztőségének követeléseiket:

1. A parlament két háza utasítsa el a Verespatakról szóló törvénytervezetet.
2. A Kormány sürgősségi eljárással utasítsa el a bányaprojekt környezetvédelmi engedélyét.
3. Verespatak kerüljön fel a Románia által az UNESCO-nak előterjesztett műemlékek listájára.
4. Törvény tiltsa a ciántechnológia alkalmazását Romániában.
5. A Verespatakról szóló törvénytervezet négy kezdeményezőjét (három minisztert és az ANRM igazgatóját) mentsék fel tisztségükből.

A tüntetők szolidaritásukat fejezik ki a kolozsvári, bukaresti, barladi, krajovai, iasi-i stb. tiltakozó megmozdulások szervezőivel. Jelszavuk: Együtt, összefogással megmentjük Verespatakot!

Kimaradt?