Szeptember 10. az öngyilkosság megelőzésének a világnapja

Kedden van az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Ebből az alkalomból helyezik üzembe Kolozsváron azt a segélykérő vonalat, amely ingyenesen hívható és célja a jelenség visszaszorítása – tájékoztatott a Kolozsvári Rádió.

Az öngyilkosság megelőzésére létrehozott romániai szövetség elnöke, Doina Cosman elmondta: az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján naponta 3000 ember lesz öngyilkos világszerte. Számuk az utóbbi 50 év alatt jelentősen megnőtt, mintegy 60 százalékkal emelkedett. Ezért több országban népbetegségként kezelik az öngyilkosságra való hajlamot.

Az orvosok szerint a családnak jelentős szerep jut az öngyilkosság megelőzésében, ezért fontos az előjelek idejében való felismerése.

A 0800.801.200-as, bármely hálózatból ingyenesen hívható telefonszám este 19 órától reggel 7 óráig hívható, az öngyilkosság megelőzésére létrehozott szervezet szakképzett munkatársai válaszolnak a vonal túlsó végén.

Azok hívhatják a forró vonalat, akik válságos helyzetben vannak és támaszra van szükségük, illetve azok a hozzátartozók is, akiknek úgy tűnik, valakijük ilyen helyzetben van és segítségre szorul.

Kimaradt?