Nagyváradon kötelező lesz a homlokzatfelújítás

Egy hétfőn hozott határozat értelmében a nagyváradi önkormányzat kötelezi a történelmi belvárosban lakókat, hogy újítsák fel az épület homlokzatát, amelyben laknak. Ezzel a határozattal lényegében kibővítik a történelmi belváros épületeinek védelmét biztosító programot, idézte a bihorstiori.ro portált kedden a hotnews.

Jelenleg a belvárosi ingatlanok állapotfelmérése és nyilvántartása van tervben, ezt követi majd az önkormányzati felszólítás azoknál a műemléképületeknél, ahol az ingatlan elhanyagolt állapotban van. A renováláshoz hozzájárul a városháza is, a műszaki terv ingyenes elkészítésével, 20 százalékos vissza nem térítendő támogatással illetve kedvezményes hitel formájában. Aki mégsem kezdi el az általa lakott épület homlokzatának felújítását, az a határozat értelmében megbírságolható. A város főépítésze, Adriana Lipoveanu szerint a büntetések mértéke nagyon nagy lesz, 5 és 8 ezer lej között.

Amint azt korábban megírtuk, a 153/2011-es, homlokzatok állapotára vonatkozó törvény áprilisig tételesen tiltotta a rendelkezések alkalmazását a műemléképületek és ezek közvetlen környezetébe tartozó védett zónák esetében, ez pedig Nagyvárad számára azt jelentette, hogy csak a városszéli ingatlanokra vonatkoztatható a szabályzat. A Bihar megyei honatyák által kezdeményezett törvénymódosítást a kormány áprilisban elfogadta. Ennek értelmében az önkormányzat egy erre a célra kijelölt alapból származó hitellel támogathatja a műemléképületek felújítását. A munkálatok ütemterve megvan, első körben a belváros legjelentősebb műemlékpalotáinak homlokzatát hozza helyre, köztük a Moskovits-palotákat, a Stern- és az Apollo-palotát, a Rimanóczy Szállót és Fürdőt, valamint a Park Szállót.

Mivel Nagyvárad belvárosa mintegy 3500 ilyen épületet számlál, ezért a város elöljárója Ilie Bolojan, a tanácsosokkal együtt már a törvény két évvel ezelőtti iktatásakor elkezdte a módosító javaslattal járó hivatalos eljárást, amely lehetővé tegye a műemléképületek önkormányzati javítását is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?