Próbálják megmenteni a magyar középiskolai osztályokat

A magyar iskolák igyekeznek úgy rendezni a viszonyokat, meggyőzni a döntésüket még meg nem hozó családokat, hogy ne kerüljön sor középiskolai osztályok megszüntetésére az idei tanévben, jelentette ki a maszol.ro megkeresésére Burus Siklódi Botond. A Romániai Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke szerint Erdély több helyén problémák vannak.

A kolozsvári szakoktatás terén vagy a válaszúti és a tordai intézmények esetében nem zárható ki, hogy néhány osztályt nem indíthatnak el a gyerekek alacsony létszáma miatt, ez Burus szerint már az iskolákon múlik.

Ami a tanárok helyzetét illeti, az RMPSZ elnöke kifejtette, a címzetes állásokat igyekeznek fenntartani, általában úgy oldva meg a problémát, hogy az adott tanár – akár a saját oktatási területén kívül eső tantárgyak felvételével is – újabb feladatokat vállal. Az igazi nehézség nem is az ő vállukat nyomja majd, mondta, hanem elsősorban a betanítókét, akikhez képest - az iskolaigazgatók preferenciái szerint is - előnyt élveznek a címzetes tanárok.

A demográfiai adatok romlása miatt évről-évre egyre kevesebb magyar gyerek ül be az iskolapadokba, a szórványban élők pedig, a szűkös képzési paletta miatt a magyar nyelvű helyett a román szakiskolákat részesítik előnyben. Megoldást az jelentene, „ha a kollégiumi rendszereket megerősítenénk, az egyre kevésbé kihasznált székelyföldi bentlakásokat pedig szórványból érkezőkkel töltenénk fel, elkerülve ezáltal, hogy román nyelvű oktatást választanak” – fogalmazott az RMPSZ elnöke.

Bár korábban úgy tűnt, hogy baj lesz, nem kerültek végveszélybe magyar kilencedik osztályok Kolozs megyében Péter Tünde Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint. Elmondta, a nyolcadikos pótvizsgák után némi javulás is beállt. Így, az Alexandru Borza iskola válaszúti kihelyezett magyar tagozata több év szünetelés után ismét beindult. Időközben megkapták rá az engedélyt is, így a Kallós Alapítvány szárnyai alatt fog működni a mezőgazdasági profilú osztály, egyelőre tizenegy diákkal. A főtanfelügyelő helyettes kifejezte abbéli reményét, hogy az újraindított projekt a jövőben erősödni fog. Hozzátette, a tordai állatgondozói szak magyar osztálya megszűnt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?