Novemberben általános sztrájkra készülnek az orvosok

Novemberben általános sztrájkot tartanak az orvosok, ha a politikusok nem veszik figyelembe a szakmai szervezeteik követeléseit – közölte pénteken a Román Orvosi Kamara elnöke.

Vasile Astărăstoaie tájékoztatása szerint az orvosok legfontosabb követelése, hogy a kormány fordítsa a bruttó hazai termék (GDP) hat százalékát az egészségügyre és törvények révén biztosítsa az egészségügyben dolgozók szakmai függetlenségét. Az orvosok emellett új bérezési rendszert szeretnének az egészségügyben, és kérik a kórháztörvény módosítását is.

Az orvosok szakmai szervezetei szeptember 17-én ülnek össze ismét egyeztetni a tiltakozások menetrendjéről. A tervek szerint 18-27. között naponta sztrájkőrséget tartanak a pénzügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium bukaresti épülete előtt, majd októberben a kormánypalotánál szerveznek nagyobb szabású tüntetést.

Általános sztrájkhoz csak akkor folyamodnak novemberben, ha a kormánnyal folytatott egyeztetéseik nem vezetnek eredményre – mondta a kamara elnöke.

Kimaradt?