Társadalom

 • Dragnea intelme a romániai diákoknak: tanuljatok kínaiul!

  Fontosnak nevezte csütörtökön Liviu Dragnea kormányfőhelyettes a román-kínai együttműködést az oktatás területén. 

 • Kétezer épület dőlhet össze Bukarestben, ha reng a föld

  A szerda esti, Richter-skála szerinti 4,6 fokos földrengés újra a figyelem központjába helyezte a főváros ingatlanjainak helyzetét. Az Országos Földtani Intézet vezetője, Mircea Radulian azt mondta, Bukarest a legsúlyosabban érintett város, ahol egy nagyobb erejű földrengés pusztíthat – számolt be az rtv.net. Radulian hozzátette, a hatóságoknak késedelem nélkül intézkedniük kellene annak érdekében, hogy a lakosságot hatékonyan felkészítsék egy nagyobb földrengés esetére.

 • A BBTE iskolákba látogat az alternatív tanítási héten

  A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata ismeretterjesztő, játékos előadásokat és foglalkozásokat hirdet középiskolásoknak  2014. április 7 - 11 között, a „Tudj többet, légy jobb!" rendezvénysorozat keretében. A Magyar Tagozat oktatói ellátogatnak  Kolozsváron és Erdély-szerte iskolákba, ahol tudománynépszerűsítő elődásokat és foglalkozásokat tartanak. Egyetemlátogatásra is sor kerül.

 • A kormány is csatlakozik a Föld Órájához szombaton

  Csatlakozik a kormány a Föld Órájához – jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter csütörtökön. A miniszter a szerdai kormányülésen javasolta, hogy a minisztériumok és alárendelt intézményeik is csatlakozzanak a WWF kezdeményezéséhez, és oltsák le villanyaikat, kapcsolják ki nem létfontosságú elektromos berendezéseiket március 29-én, szombaton este fél kilenc és fél tíz között.

 • Rágcsálóirtó csalók verik át a háromszékieket

  Rágcsálóirtóként bemutatkozó csalók tevékenykednek Sepsiszentgyörgyön. A csalók által alkalmazott módszer, hogy rovar-, illetve rágcsálóirtást végző cég képviselőinek adják ki magukat, majd kifizettetik a lakókkal a szolgáltatást, de miközben a lakásban tartózkodnak, felkutatják a lakók pénzkészletét és ellopják azt.

 • A Bogyó és Babóca szerzője beteg gyerekeknek írt mesekönyvet

  A daganatos és leukémiás gyermekek igazi kis hősök, akikre a kezelések során komoly bátorságpróba vár. Éppen ezért jelent meg a Bátorságpróba című daganatos és leukémiás gyermekeknek szóló tájékoztató mesekönyv, amely anyagából kiállítás is készült.

 • Természetvédelmi területeket égettek fel Kolozsvár mellett

  Két hektáron felégettek egy legelőt a Natura Transilvaniei egyesület gondnokságába tartozó kolozsvári Bükk és a Malomvölgy Natura 2000-es terület határán március 24-én. A Natura Transilvaniei és az Apáthy István Egyesület szakemberei közösen lépnek fel a további természetrombolások megakadályozásáért.

 • Sepsiszentgyörgy idén is sötétbe borul egy órára

  A háromszéki megyeszékhely hetedik alkalommal csatlakozik a „Föld órája” nevű világméretű akcióhoz. A szervező „Ecou” nevű egyesület arra kéri a város lakóit, cégeket, intézményeket és civil szervezeteket, hogy szombaton este fél kilenc és fél tíz között oltsák le a lámpákat, kapcsolják le az elektromos készülékeket.

 • Közösségformálás kertészkedéssel a gyergyói „lecsó-kertben"

  Második születésnapját ünnepli idén Hargita megye első és mindeddig egyetlen közösségi kertje. A nagy érdeklődésre való tekintettel a város önkormányzata a parlagon hagyott magánterületek tulajdonosait is felkéri a programba való csatlakozásra.

 • Majdnem meglincseltek egy gépkocsivezetőt Târgoviştén

  A rendőröknek és a csendőröknek kellett kimenekíteniük szerda este Târgoviştén a feldühödött tömeg gyűrűjéből egy halálos balesetet okozó sofőrt – számoltak be a hírtelevíziók.

 • Erős földrengés volt Székelyföld közelében

  Erős földrengés volt szerda este Vrancea térségében, Székelyföld közepében. A Richter-skála szerinti 4,8-as fokozatú földmozgás epicentruma 200 km mélyen volt – idézte a Mediafax a földtani intézet közleményét.

 • Három órát várnak a kilépésre a kamionok Nagylaknál

  Valamennyi tehergépjármű okmányát lefénymásolják a román vámszervek, ezért háromórás várakozás alakult ki a nagylaki határátkelőhelyen a kilépő teherforgalomban szerda délutánra - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • A városiak fele nem tudna elsősegélyt nyújtani tűzesetben

  Az ország lakosságának csak 9 százaléka nyújtana elsősegélyt tűz esetén – mutat rá egy nemrégiben végzett felmérés. A megkérdezettek 20 százalékának az első reakciója az lenne, hogy értesítse a 112-es sürgősségi hívószámon a tűzoltóságot, és a kevesebb mint fele választaná a vészkijáratot tűzesetben.

 • Áprilistól csak engedéllyel lehet szekerezni Sepsiszentgyörgyön

  Jövő hónaptól lép érvénybe a szekerek közlekedését szabályzó határozat Sepsiszentgyörgy területén. Az önkormányzat által februárban elfogadott határozat drasztikus korlátozásokat vezet be a szekeresek számára, akik személyszállítási céllal többé nem közlekedhetnek a város területén.

 • Megbírságolták a magyar nyelvű segélykérés megtagadóit

  Ezer-ezer lejes pénzbírság törlesztésére kötelezte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) azt a három magán-, illetve jogi személyt, amelyet felelősnek talált a 2013-as marosvásárhelyi víkendtelepi segélykérőbotrány miatt – számolt be a szekelyhon.ro.

 • Leszakadt az álmennyezet egy bukaresti adóhivatalban

  Leszakadt az álmennyezet egy bukaresti adóhivatalban szerdán, két ember könnyebben megsérült - írta a Gandul.info.

 • Vitát kavar a Brassó történelmi belvárosát elkerülő út terve

  Brassó történelmi belvárosát kikerülő utat tervezi a brassói polgármesteri hivatal – számolt be a Marosvásárhelyi Rádió. A városrendezési tervet a héten terjesztik szavazásra. Már 2012 óta elkezdték tervezni azt az utat, amely kikerülné Brassó történelmi belvárosát, és a régi városfalakon kívül, a Warthe-dombon közelítené meg a Bolgárszeget. A városrendezési tervet a helyi tanács hétvégi ülésén bocsátják szavazásra.

 • Túszokat ejtettek „a terroristák” Kolozsvár központjában

  Két személyt túszul ejtettek a terroristák Kolozsvár központjában: egyiküket lelőtték, másikuk elengedéséért pedig váltságdíjat kértek a hatóságoktól. Egy mentőosztagnak végül sikerült kiszabadítaniuk az életben maradt túszt – számolt be a citynews.ro.

 • Rekordkártérítést kaphatnak a kutyák által megölt gyerek szülei

  Közel 5 millió eurós kártérítést ítélhet meg a bíróság a néhai Ionuț Anghel szüleinek, akit tavaly kóbor kutyák marcangoltak halálra Bukarestben egy park közelében elterülő magánterületen. Az rtv.net úgy tudja, a szóban forgó telek tulajdonosa elveszítheti birtokát, ha a bíróság úgy dönt, hogy azzal kell kiváltania a kártérítést.