Ennyit keresnek a községek polgármesterei

Kevesebb mint kétezer lejt kap kézbe munkájáért a Kolozs megyei Körösfő polgármestere. Antal Jánost azért faggattuk a fizetéséről, mert Liviu Dragnea kormányfő-helyettes csütörtökön kilátásba helyezte az önkormányzati vezetők bérének növelését.

A polgármester tájékoztatása szerint jelenleg a lakosság létszámának arányában bérezik az elöljárókat: a legtöbb 3000 lakosú településeken a polgármesternek 2840 lej bruttó fizetés jár, ami nettó 1860 lejt jelent.

A 3000-nél több lelket számláló településeken a városi szintű besorolásig a polgármester bére ezer lejjel nagyobb. Városon, municípiumban más fajta bérezés van érvényben – magyarázta Antal.

„Ha kézbe megkapnám a papíron szereplő összeget, akkor lenne értelme ennek a béremelésnek” – fogalmazott az elöljáró. Elmondta, a kis településeken a polgármesterre hárul minden felelősség, minden megoldandó probléma, gyakorlatilag állandó szolgálatot tartanak: a nap 24 órájában, hetente 7 napon át. Ha tőle függne, bevezetné az önkormányzati költségvetésbe az előreláthatatlan költségek fejezetét is, hiszen, mint mondta, falun protokollköltség nincs.

„Ha a falu önkormányzata vendéget fogad, a zsebemből tisztelem meg, és senki nem téríti ennek a költségét” – magyarázta, hozzátéve, hogy a 20 év alatt, amióta Körösfő polgármestere, több fizetésnyi pénzt költött el a település javára a saját jövedelméből.

Antal szerint nem várható olyan mértékű béremelés, ami valóban munkára motiválja a polgármestereket, viszont "bármennyit emelnek, az jól jön". Hozzátette, annak örülne, ha valamennyi közalkalmazottak bérét megemelnék, hiszen „akkor mennek a dolgok, ha a közalkalmazott is jókedvvel jár munkába, és nem nyomják a gondok, hogy 700 lejt hogy osszon be egy hónapban”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?