Társadalom

 • Bukarest melletti roma közösséghez látogatott Soros György

  Soros György üzletember és Jim Jong Kim, a Világbank elnöke a hét végén felkeresette a Bukarest melletti Frumuşani község roma közösségét. A látogatást a Nevelési és Fejlesztési Központ és a Roma Education alapítvány szervezte.

 • Székelyföldi gyerekeket vizsgáltak meg önkéntes orvosok

  Sikeres volt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idei első szűrővizsgálati kórútja Hargita megyében. A szervezet 23 önkéntes orvosa és egészségügyi szakembere a héten Székelyudvarhelyen, Csíkszentdomokoson, Gyimesbükkön, Gyimesközéplokon, Csíkszenttamáson, Csíkdánfalván, Balánbányán és Csíkszeredában végezett szűrővizsgálatokat, kezeléseket.

 • Sógor Csaba: az EKE-t építve Erdélyt építjük

  Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) május 10–12. között ötödik alkalommal ünnepli meg az EKE napját, arra emlékezve, hogy 1891-ben, az Ígéret havának 12. napján kezdte el tevékenységét az Egyesület. A központi ünnepség ezúttal a Kolozs megyei Várfalván, az aranyosrákosi EKE-várban zajlott, melynek hivatalos átadására is sor került. A többnapos rendezvény szombati meghívottja Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő volt, aki beszédében az EKE tevékenységét méltatta.

 • Lucian Mîndruțát kiszolgálták románul Székelyföldön

  Otthon érezte magát a hét végén Sepsiszentgyörgyön Lucian Mîndruță, aki péntek este a HungaRomânisme című kiállításon vett részt. A televíziós újságíró a szekelyhon.ro-nak adott interjúban elmondta, legenda, hogy a székelyeknél nem adnak kenyeret, ha románul kéri a vásárló.

 • Háromévi ösztöndíjra pályázhatnak mesteris és doktori hallgatók

  A Collegium Talentum tehetség-támogató rendszer pályázatot hirdet határon túli fiatal magyar értelmiségiek kutatómunkájának, mesteri és doktori tanulmányainak, valamint posztdoktori tevékenységének támogatására. Ennek keretében három éven keresztül ösztöndíjat, szakmai tutori segítséget, szakkönyvtámogatást és nemzetközi konferenciákon való részvételi lehetőséget biztosítanak.

 • Lekerül a kétnyelvű felirat a tordaszentlászlói rendőrségről?

  Pert nyert a Kolozs Megyei Rendőrség az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ellen a tordaszentlászlói rendőrség kétnyelvű feliratának ügyében – írja a stiridecluj.ro

 • Zajlik a születés hete: tabukérdések a gyermekvállalásban

  Születés hete, családi hét, édesanyák hete, apává válás – május második hetében ezekben a témakörökben szerveznek eseményeket a világ számos országában. Magyarországról több mint tíz éve indult a mozgalom, Erdélyben negyedik éve tartanak hasonló rendezvényeket, idén már nyolc településen.

 • Villámlátogatást tett az RMDSZ a Rebreanu iskolában

  Szülői elégedetlenségre felfigyelve Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke, Haller Béla, a Marosvásárhelyi RMDSZ alelnöke és helyi tanácsos, valamint Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes csütörtökön ellátogattak a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu általános iskolába.

 • Tervezet: legyen végleges a nyári időszámítás Romániában

  Véglegesen nyári időszámításra térne át Románia, ha a parlament elfogadja Constantin Mazilu szociáldemokrata képviselő törvénytervezetét.

 • Július elsejétől nőnek a társadalmi segélyek

  A garantált minimális jövedelem összege 13 százalékkal, a családtámogatás 30 százalékkal nő július elsejétől – közölte csütörtökön este a kormányfő. Az intézkedéssel az energiaárak emelkedését kívánja kompenzálni a kormány.

 • A magyar Marosvásárhely szimbólumai: az utcai tűzcsapok

  Egyelőre megismertük a tűzcsapok történetét, megtudtuk azt, hogy hol vannak most, és próbáltuk kitalálni a jövőt, azt, hogy mi lesz ezekkel a Bernády-korabeli, ipari műemlékeknek is beillő tárgyakkal – röviden így foglalható össze a Marosvásárhelyi Kulturális Központ által szerda este szervezett kerekasztal-beszélgetés lényege.

   
 • „Vigyázzunk egymásra!” – motoros felvonulás Kézdivásárhelyen

  Több száz motoros vonul fel szombaton, Kézdivásárhely utcáin, hogy kifejezzék szolidaritásukat a balesetben megsérült embertársaikért és felhívják a figyelmet a közlekedési szabályok betartására.

 • Húsvét szombatján lopták el egy ortodox templom ereklyéit

  Ortodox húsvét szombatján, istentisztelet közben lopták el a kézép-olaszországi Avezanóban álló Szent-József görög-keleti templomból az egyházért mártíromságot vállaló Epiktetosz és Asztünosz ereklyéit tartalmazó aranydobozt.

 • Súlyosan megsérült a vasúti pálya egy besztercei balesetben

  Súlyosan megsérült a vasúti pálya Beszterce megyében, ahol szerda este kisiklott egy farönköket szállító tehervonat hat vagonja.

 • Újabb villámcsődület a kétnyelvű feliratokért

  Ötödik alkalommal szerveztek villámcsődületet csütörtökön reggel a kétnyelvű feliratokért a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu, volt 17-es számú általános iskola előtt a szülők, nagyszülők, szimpatizánsok.

 • Kihagyták a magyarokat a pályaválasztási műhelymunkából

  Egyetlen magyar tannyelvű középiskola sem szerepel azoknak a Szatmár megyei gimnáziumoknak a listáján, amelyek részt vesznek a megyei tanfelügyelőség és a megyei tanács szervezésében tartandó pályaválasztási kampány műhelymunkálatain. A képzésen szakmai önéletrajz írását, munkainterjún való megjelenést és viselkedést oktatnak.

 • Kerekes: mi csak azt kérjük, amit Románia vállalt

  A magyar nyelvű orvosképzésnek köszönhetően elegendő számú szakember van ahhoz, hogy a magyar betegek anyanyelvükön forduljanak orvoshoz minden olyan településen, ahol a magyarok számaránya meghaladja a húsz százalékát – jelentette ki csütörtökön a maszol.ro-nak Kerekes Károly.

 • Kezdődik az országos iskolai felmérők időszaka

  Elkezdődtek az országos felmérések a közoktatásban. Csütörtökön és pénteken a másodikosok tudását tesztelik, tájékoztatott a Mediafax. A tanulók írás- és olvasáskészségét tesztelik, illetve egy matematika próbájuk is lesz. A kisiskolások kétévente kell majd év végi felmérő teszteken igazolják tudásukat.

 • Közösségi élet virágzik az ágyások között Gyergyóban

  Uborka, paradicsom, sárgarépa, de mindenek előtt közösségi élet terem egy üresen hagyott, jelenleg funkció nélkül maradt önkormányzati területen Gyergyószentmiklóson. A növények a rájuk fordított szeretet erejétől nőnek, nem a tápoktól. A kezdeményezést az „urban gardening” mozgalom ihlette.