Társadalom

 • A szülők azt kérik, magyarul kapjanak iskolai értékelést a tanulók

  A magyar tannyelvű iskolákban román nyelven értékelik a diákok teljesítményét, ez pedig rontja a magyar nyelvet, és a másodrendűség érzését kelti a tanulókban, mutatott rá Bereczki Kinga. A mintegy 40 háromszéki civil szervezetet tömörítő Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) elnöke szerint a tanügyi törvény és a Európai Regionális Nyelvek Chartája lehetőséget ad a pedagógusoknak, hogy magyar nyelven adjanak minősítéseket diákjaiknak.

 • Nyerjen egy iPad táblagépet a maszol.ro-val!

  Keddtől, május 21-től nyereményjátékot indított a maszol.ro: egy retinakijelzős iPad táblagépet sorsolunk ki azok között az olvasóink között, akik június 17-ig lájkolják az oldalunkat és feliratkoznak a hírlevelünkre. A játékba itt lehet benevezni, és ugyanitt elolvashatja szabályzatunkat is.

 • Újabb szabadnappal bővülhet a hivatalos szabadnap-lista

  Húsvét harmadnapját is hivatalos munkaszüneti napnak nyilvánítaná tizenkét parlamenti képviselő. Törvénytervezetük indoklása szerint a kereszténység legnagyobb ünnepének mindhárom napját méltó módon kell tisztelni és ünnepelni.

 • Módosítják a tankönyveket, szerdán közvitára kerül a tervezet

  Szerdán bocsátja közvitára a tankönyvek módosításáról szóló tervezetet a kormány. Remus Pricopie oktatási miniszter szerint 2017-ig kicserélnék a jelenleg használatban lévő oktatási segédanyagokat és bevezetnék az elektronikus tankönyveket is.

 • Több tízezer diák nem kapta meg az utazástámogatást

  Több tízezer diák nem kapta meg az oktatási minisztériumtól a törvényben szavazatolt utazástámogatását. A háromszéki tanulók kedden tiltakozásul japán sztrájkot kezdtek.

 • Utazástámogatásért sztrájkolnak a tanulók Háromszéken

  Japán sztrájkot kezdeményeztek kedden a háromszéki középiskolások – írja a székelyhon. Közel háromezer diák írta alá az EMI beadványát, melyben az ellen tiltakoznak, hogy az oktatási minisztérium nyolcadik hónapja nem utalja át az ingázók utazási támogatását.

 • Kamionsztrájk miatt leállhat csütörtöktől a közúti áruszállítás

  Leállhat csütörtöktől a közúti áruszállítás a kamionosok tervezett sztrájkja miatt.

 • Iskolatáskát kapnak a háromszéki előkészítősök

  Augusztusig mintegy 2400 előkészítő osztályos diák kap iskolatáskát a háromszéki önkormányzattól. Az „első iskolatáska” nevű projekt a következő iskolai évben kezdő előkészítős diákokat célozza, akik még a tanév előtt, tehát augusztus elsejéig megkapják az iskolai felszerelést. 

 • Vizsgálatot indíttat Dorin Florea 55 szív elpazarlása miatt

  Nyomozás indítását kéri Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere az Egészségügyi Minisztériumtól és a Főügyészségtől, a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnél (IBCvT), írja a citynews.ro.

 • Csütörtökön startol a tizenhatodik ETDK

  A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) vezetősége és az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) szervezői csapata csütörtökön nyitja meg a tizenhatodik ETDK-t. A diákkonferencia színhelye a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Aula Magna terme.

 • Kötelező lehet a biztosítás az orvosi műhibák esetére

  Az Egészségügyi Minisztérium hamarosan törvénytervezetet bocsát közvitára, amely arra kötelezi az orvosokat és az egészségügyi személyzetet, hogy kössön biztosítást a műhibák esetére - írja az Agerpres.

 • Kisebb földrengés volt hétfő reggel Vranceában

  3,7 fokos Richter skála-szerinti földrengés rázta meg Vrancea környékét hétfőre virradóra – tájékoztatott az rtv. A földmozgás 88 kilométer mélységben fakadt hajnali három órakor, a közelében lévő városok: Kovászna, Focsani, Kézdivásárhely, Marasesti és Ramnicu Sarat.  

 • Csíksomlyói búcsú: hitből fakadó boldogság

  A boldogság a hit következménye, és ez utóbbi a legteljesebb választ nyújtja az emberek legégetőbb kérdéseire, így aki belép a hit kapuján, nem veszít el semmit abból, ami az emberi életet boldoggá, széppé, szabaddá teszi – fejtette ki szombaton Csíksomlyón Ternyák Csaba egri érsek, az idei pünkösdi búcsú főszónoka. KÉPRIPORT

 • Indiánfüst, trutyizás és egyéb tudományos bolondságok a BBTE-n

  Óriási sikerrel rendezte meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Fizika Kara a Kísérletszombat elnevezésű, immár hagyományos programját. Az EmpirX Egyesülettel közösen megvalósított rendezvényen az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki talált olyan programot, ami beindította a fantáziáját.

 • Megkezdődött a csíksomlyói búcsú a hegynyeregben

  Gyülekeztek a zarándokok szombat délelőtt a Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben, ahol nem sokkal dél után megkezdődött a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása.

 • Szélsőséges eszmék: odacsapni vagy röhögni rajtuk?

  Miként kapcsolódik az evolúció a szélsőséges eszmékhez, milyen hatással volt a gazdasági válság a kirekesztő magatartásokra, és mindennek hogyan vethetünk véget? Ilyen és hasonló kérdésekre adtak választ az RMDSZ platformjaként tevékenykedő Szabadelvű Kör meghívottjai pénteken délután, Kolozsvárott.

 • Megérkezett Csíkszeredába a zarándokvonat

  Péntek este megérkezett Csíkszeredába a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, amely 1100 zarándokkal indult útnak Szombathelyről, illetve Budapestről – tájékoztatott az  MTI.

 • Cáfolják a csíksomlyói mítoszt az unitáriusok

  A sajtónak szétküldött írásos és hanganyagokkal kívánja cáfolni az unitárius egyház azt a legendát, miszerint a csíksomlyói búcsút annak emlékére tartják, hogy János Zsigmond fejedelem a csíkszéki katolikusokra akarta „erőszakolni” az unitárius vallást. A katolikusok a vitát történészekre bíznák.

 • Böjte Csaba zarándoktemplomban fogadja a pünkösdi zarándokokat

  Csíksomlyón elkészült az új zarándoktemplom, mely egyben a vendégek fogadására is alkalmas nagy ebédlő, nappali. Egy olyan hely, ahova az eső elől be lehet húzódni, és egy akár hazulról hozott, akár általunk felkínált finom ebédet el lehet fogyasztani – áll Böjte Csaba levelében.

 • Pünkösd hétfője munkaszüneti nap lesz Székelyföldön

  Pünkösdhétfő hivatalos ünnepnap, ezért munkaszüneti nap lesz azokban a hivatalokban és állami vállalatoknál, ahol a nyugati felekezetek hívei dolgoznak többségben, különösképpen Székelyföldön.