Társadalom

 • Tizenkilencmillió forintot kap az Orbán-kormánytól az RMPSZ

  Összesen negyvenmillió forinttal támogat öt külhoni magyar pedagógusszervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága. A legnagyobb összegben - 19 millió forint - a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) részesül.

 • Rókákra vadásznak Sepsiszentgyörgyön

  Vadásszák a Sepsiszentgyörgy területére beköltözött rókacsaládokat. Az elmúlt időszakban ugyanis több gyerekei biztonságáért aggódó szülő tett panaszt a városházán, hogy játszóterek, óvodák és iskolák környékén rókákat láttak kóborolni.

 • Háromnyelvű utcanévtáblák kerülnek Kisbács utcáira

  Háromnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki a Kolozs megyei Kisbács községben, tájékoztatott a Kolozsvári Televízió.

 • Június elején döntenek a Kétágú templom mögötti építkezésről

  Horváth Anna kolozsvári alpolgármester Emil Boc polgármester közbenjárását kérték Székely József és Adorjáni László lelkipásztorok a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség részéről a Kolozs megyei Főtanfelügyelőség által elkezdett építkezés leállítása érdekében.

 • A minimálbér háromszorosába kerül egy fegyenc Romániában

  2400 lejébe kerül az államnak egy börtönlakó havi eltartása. Ebből a legnagyobb összeget – 1619 lejt – a személyzeti költségek viszik el, írja a citynews.ro.

 • Városnapok: egyhetes ünnepségsorozat kezdődik Kolozsváron

  Egy teljes hétig ünnepel Kolozsvár az idei városnapok keretében. A rendezvénysorozat péntektől péntekig tart, a gazdag műsorban mindenféle ízlésnek valót összegyűjtöttek a szervezők.

 • Heves vihar pusztított Bukarestben, egy ember kómában van

  Hatalmas vihar pusztított csütörtök délután Bukarestben. Többen kórházi kezelésre szorulnak, egy ember kómában van. A hirtelen fakadt szél fákat tekert ki, gépkocsikban tett kárt. A mentőszolgálathoz egyetlen óra alatt több mint 750 segélykérő hívás érkezett.

 • Újabb nyelvháború Háromszéken

  A Kovászna megyei prefektúra felszólította a háromszéki önkormányzatot, hogy többé ne használja hivatalos dokumentumain a magyar nyelvű fejlécet és ne írjon magyar nyelven.

 • Székelyföld – ahogyan egy román újságíró látja

  A románok és székelyek közötti viszonyról, toleranciáról és annak a hiányáról, autonómiáról, vegyes családokról, szélsőséges megnyilvánulásokról készült ötven perces dokumentumfilm, amit csütörtökön este 22 órától sugároz a TVR1-es csatornája. A film készítőjével, Gabriel Geamănuval beszélgettünk.

 • Az oktatási miniszter helyesli a diáksztrájkot és fizet

  Elkezdi kifizetni a diákok utazási támogatását az Oktatási Minisztérium ezekben a napokban, ígéretek szerint a tanév végéig részletekben törleszti az összes tartozását, tájékoztatott Keresztély Irma. A Kovászna megyei főtanfelügyelő érdeklődésünkre kifejtette: Remus Pricopie tárcavezető egy videokonferencián úgy nyilatkozott, helyesli a háromszéki diákok tiltakozó akcióját, hiszen joguk van kifejezni elégedetlenségeiket, és követelni a törvény betartását.

 • Kezdődik a ballagások sorozata Háromszéken

  Idén közel 2000 végzős diáknak szólal meg utoljára az iskolacsengő, tájékoztatta lapunkat Keresztély Irma. A háromszéki főtanfelügyelő szerint a tizenkettedikes diákoknak május 31-én, jövő pénteken fejeződik be a tanítás, és június 10-én kezdődik az érettségi. Mivel a végzősöknek rövid idejük lesz a vizsgára való felkészülésre, ezért idén két hétvégére sűrítik be a ballagási ünnepségeket.

 • Szatmárnémeti napok magyarok nélkül

  A több mint negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémeti városünnepének három napja alatt a 66 fellépő közül csupán három magyar: Surányi Botond, Caramel és egy néptáncegyüttes – derült ki az önkormányzat szerdai ülésén, melyen a városnapok programját véglegesítették.

 • Bezárhatják a kórházak zömét, mert nincs működési engedélyük

  Két éven belül bezárhatják azokat a kórházakat, amelyeknek nincs minisztériumi működési engedélye, írja az Adevarul napilap szerdai száma. Az országban működő 360 kórház közül csak 33 rendelkezik minisztériumi akkreditációval.

 • Újabb hepatitisz-szűrésre készül az egészségügyi minisztérium

  Hat megyében és Bukarestben indul az a kampány, amelyben kilencezer személy hepatitisz-szűrését végzik el, írja a Mediafax. A nyilvántartások szerint kétezer ember szenved a B vagy C típusú hepatitiszben Romániában, ám az egészségügyi minisztérium szakemberei szerint ennél jóval többen vannak az országban, csak szűrővizsgálat hiányában nem azonosították be őket.

 • Tiltakozás a Kétágú templom udvarán elkezdett építkezés ellen

  Nem alkalmas a templomok és műemlékek védelmére a jelenlegi műemlékvédelmi törvény – nyilatkozta a kolozsvári Paprika Rádiónak Adorjáni László lelkipásztor a kolozsvári Kétágú templom mellé tervezett sportkomplexum és tanfelügyelőségi székhely építésével kapcsolatban.

 • MOGYE: Marosvásárhelyen tájékozódott a miniszter

  A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) tájékozódott az egyetem magyar tagozata és román vezetése közötti nézetkülönbségekről szerdán Mihnea Costoiu felsőoktatásért és kutatásért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Gigel Paraschiv, az oktatási minisztérium államtitkára.

 • Kerékpártúrát tervez a Pro Biciclo Urbo a római limesen

  Kerékpártúrát szervez június 1-én a Maros Megyei Múzeum közösen a Pro Biciclo Urbo, a Marosszéki Közösségi Alapítvány, az Easy Rider és az Eco Target szervezetekkel közösen.

 • Tiltakozó óriásmolinóval lepte volna meg Victor Pontát a RMOGYKE

  „A romániai magyar orvos- és gyógyszerészképzés jövője szempontjából oly fontos, közös célunk eléréséhez különböző utakat választottunk: Ön az utcai nyomásgyakorlást, az RMDSZ a politikai párbeszéd eszközét alkalmazza” – írta szerdán Kovács Péter a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkárának címzett válaszlevelében.

 • Utcai tüntetéssel fenyegetőznek a sztrájkoló diákok

  Tovább dagad az elmaradt utazási támogatások miatt kirobbant háromszéki diáksztrájk. Szerdán már 2500 tanuló viselte tiltakozása jeléül a fehér karszalagot, vagyis 500-an csatlakoztak a hét elején elkezdett megmozduláshoz.