Társadalom

 • Magyari Tivadar: a Maros megyei főtanfelügyelő túllép hatáskörén

  Túllép a hatáskörén a Maros megyei tanfelügyelőség vezetője és bele próbál szólni abba is, hogy az iskolák milyen díjakat, okleveleket, dicsérő iratokat nyomtatnak sikeres tanulóinak - véli Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese.

 • Nyolcszáz kisbuszt vásárol a tanügyminisztérium

  Mikrobuszokat fog vásárolni az oktatási minisztérium a vidéki gyerekek beiskolázásának segítésére – írja a Mediafax. A 800 darab személyszállító kisbusz bruttó összértéke 31 millió euró, a hozzáadott értékadóval (TVA) ez meghaladja a 48 millió eurót. A sürgősségi rendelet kidolgozás alatt áll.

 • Szombaton olaj- és hulladékgyűjtés Csíkszeredában

  Szombaton 16. alkalommal kerül sor a csíkszeredai nagy olaj- és hulladékgyűjtésre, értesítettek a szervezők. A begyűjtőpontok esetében a korábbiakhoz képest csupán egy változás történt, ugyanis a dendrológiai parknál levő gyűjtőpont helyett ezentúl az Óceán Abc szomszédságában adhatják le az használt étolajat a környéken lakók.

 • Beadvánnyal küzdenek a kétnyelvű érdemoklevelekért Vásárhelyen

  Az RMDSZ Maros megyei szervezete kedden beadvánnyal fordult a Maros Megyei Tanfelügyelőséghez, kérve a főtanfelügyelőtől a június 13-án kiadott 3700 számú rendeletének visszavonását.

 • Hat kilométeres kamionsor Nagylaknál, egy mérleg meghibásodott

  Az egyik útmérleg meghibásodása miatt csak egyetlen sáv áll rendelkezésére az országból kimenő tehergépkocsiknak a nagylaki határátkelőnél, emiatt hétfőn délután már hat kilométeres gépkocsisor keletkezett az Arad megyei település előtt. A hatóságok azt javasolják a sofőröknek, hogy használják a többi határátkelőt – írja a Mediafax.

 • Gazdára lelt a maszol.ro jutalma: az iPad

  Hétfőn délután kisorsoltuk a maszol.ro nyereményjátékának jutalmát, a retinakijelzős iPadet. A sorsoláson azok az olvasóink vehettek részt, akik lájkolták oldalunkat és feliratkoztak a hírlevelünkre is. A nyertesről véletlenszám-generátor döntött, a műveletről videó is készült.

 • Még benevezhet: kihez kerül a maszol.ro iPadje?

  Néhány óra múlva kiderül, ki kapja meg a maszol.ro nyereményjátékának jutalmát, egy retinakijelzőst iPadet. Használjátok ki ezt az utolsó esélyt: nevezzetek be itt a játékunkba.

 • Uniós támogatással újul meg Szék temploma

  Az Európai Unió támogatásával újítják fel a néphagyományairól híres, Kolozs megyei Szék község Árpád-kori műemléktemplomát.

 • Rendkívüli UV-sugárzás várható a héten, érdemes védekezni

  Az elkövetkező kánikula-napok idején nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó 7,8-as UV-B sugárzás várható Magyarországon - írta honlapján a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezek az értékek vélhetően érvényesek lesznek Erdélyben is, különösképp szerdán. A figyelmeztetési érték (7,6) már kedden elérheti Erdély területét.

 • Elérte Romániát a dunai árhullám, figyelmeztető jelzés van érvényben

  Elérte a Duna árhulláma Romániát. A Gruia és Zimnicea települések közötti szakaszon sárga jelzésű árvízriadó van érvényben az Országos Vízügyi Hatóság rendelkezése alapján. A figyelmeztető értékű – sárga színű - árvízkészültség vasárnaptól lépett érvénybe és egy hétig, jövő vasárnapig tart.

 • Kártyavárral harcolnak Bukarestben a kilakoltatás ellen

  Kártyavárat építenek Bukarestben, az Egyetem téren kedden. Az akciót az Amnesty Iinternational szervezik, így próbálják felhívni a figyelmet az erőszakos kilakoltatások elleni küzdelmükre.

 • Kánikula közeleg az egész ország területén

  Az elmúlt időszak esős, viharos időjárása után erőteljes felmelegedés lesz észlelhető Romániában. A hétfői hőmérsékleti értékek elérhetik helyenként a 34 Celsius fokot, kedden és szerdán ennél melegebbre számíthatunk.

 • III. Ditrói Lovasnap: lovak, jövő, magyarság

  Harmadízben szervezett lovasnapot Gyergyóditróban a nagyközség önkormányzata és a Krigel Sport Klub vasárnap. A rangos és látványos rendezvény résztvevőit Füzes Oszkár, Magyarország romániai nagykövete köszöntötte, Hargita Megye Tanácsát Bende Sándor megyei tanácsos képviselte.

 • Megalakult az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége

  Gyergyószentmiklóson az örmény katolikus templomban rendezték meg vasárnap az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének (EMÖSZ) alapító ünnepségét - tájékoztatta az MTI-t Puskás Attila, az EMÖSZ elnöke. Az EMÖSZ-t április 30-án jegyezték be a gyergyószentmiklósi törvényszéken. A szövetséget a Marosvásárhelyi Örménymagyar Kulturális Egyesület, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és több csíkszerdai, szamosújvári magánszemély alapította.

 • Érdemtelen botrány egy érdemoklevél ügyében

  Országos botránnyá dagadt a Maros megyei RMDSZ-nek az a kezdeményezése, hogy kétnyelvű érdemoklevelek kinyomtatásával segítse a marosvásárhelyi iskolákat. A szervezet elnöke, Brassai Zsombor szerint a főtanfelügyelő jogalap nélkül tiltotta be ezek használatát.

 • Bukarestben tüntettek a magyar orvosképzésért

  A kormány épülete előtt rendezett demonstrációt szombaton a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület, amelyen a résztvevők az oktatási törvény betartását és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar főtanszékeinek megalakítását követelték.

 • Botrányt kavartak a kétnyelvű érdemoklevelek Marosvásárhelyen

  Marius Pașcan demokrata-liberális szenátor Ştefan Someşan, a Maros Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelőjének a lemondását kéri, miután több, líceumot végzős diák oklevele két nyelven, azaz románul és magyarul került ki az intézményből. A Maros megyei RMDSZ-szervezet nevetségesnek tartja Pașcan vádjait.

 • A legidősebb huszár újaradi sírja nem minősül hadisírnak

  Mivel Skultéty László magyar feliratú síremléke nem hadisírnak, hanem emlékhelynek minősül, így a Magyarország és Románia közötti érvényben lévő hadisírok tiszteletben tartásáról szóló megállapodást nem sértette meg a román fél - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI megkeresésére.

 • Skultéty-ügy: tiltakoznak az erdélyi magyarok

  Sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), sem az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Arad megyei vezetői nem értenek egyet Skultéty László hamvainak az elszállításával. A magyar huszár földi maradványainak kihantolása román-magyar-szlovák diplomáciai botránnyá terebélyesedett.