Társadalom

 • Újra kihallgatták azokat, akik utoljára látták Tófalvi Csabát

  A napokban ismét kifaggatták a hatóságok azokat a személyeket, akik utoljára látták a Tusnádfürdőről július 24-én eltűnt korondi fiút – tájékoztatta a maszol.ro-t hétfőn a Hargita megyei rendőrség sajtóirodája.

 • A BBTE a Kolozsvári Magyar Napokon

  Az idei Kolozsvári Magyar Napok egyik szervező partnere a Babeș–Bolyai Tudományegyetem. ​A rendezvény ideje alatt ingyenesen látogathatóak lesznek az intézményhez tartozó múzeumok, augusztus 21-től pedig az intézmény színes programkínálattal várja az érdeklődőket a Farkas utcában, ahol szakmai és kikapcsolódásra alkalmas foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők

 • Magyarországi túrázókat mentett a román csendőrség

  A túrázók egy negyventagú magyarországi csoport tagjaiként kirándultak a Radnai havasokban.

 • Maláriás a korábban ebolagyanús román férfi

  Maláriában betegedett meg az az 51 éves férfi, akit vasárnap reggel ebolafertőzés gyanújával szállítottak a gyilkos afrikai kezelésére kijelölt bukaresti Matei Balş Intézetbe szállították.

 • Analfabetizmus Romániában – meglepetésekkel (INFOGRAFIKA)

  A 2011-es statisztikák alapján mintegy negyedmillió ember nem tud írni és olvasni Romániában. A 2002-es népszámlálás adataihoz képest körülbelül ötven százalékkal csökkent az analfabéták aránya. Az írástudatlanok ma elsősorban az ország déli és keleti régióiban felülreprezentáltak.

 • Három napig tartó kánikula várható az egész országban

  Az augusztusban megszokott értékeknél magasabb, kánikulai hőmérséklet várható a következő három napban – figyelmeztettek hétfőn a meteorológusok. 

 • Látványos autóbaleset történt Kolozs megyében

  Látványos autóbaleset történt hétfő reggel Dés határában. Egy gépkocsi nekisodródott az útszegélynek, megpördült a levegőben, majd az egyik porta mellett a gázvezetéken állt meg – számolt be a dejeanul.ro.

 • Korlátoznák a nyugdíjasok villamosozását csúcsidőben

  Ne legyen érvényes az ingyenes nyugdíjasbérlet a iaşi-i közszállításban a forgalmi csúcsidőben – javasolja egy liberális önkormányzati képviselő. Szerinte az emberek így könnyebben jutnának el a munkahelyükre.

 • Vaklármának bizonyult a romániai ebolagyanús eset

  Kilencvenkilenc százalékban nem Ebola fertőzte meg azt a romániai férfit, akiről korábban felmerült a gyanú, hogy a halálos kór betegített meg.

 • Ebola-fertőzés gyanújával kezelnek egy román férfit

  Ebola-fertőzés gyanújával kezelnek egy férfit a dél-romániai Ploiesti-ben - közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

 • Három földrengés is volt szombaton Székelyföld közelében

  Több földrengést is észleltek szombat este Székelyföld közelében, Vrancea környékén – jelentették az Országos Földtani Intézet szakemberei. Az első földmozgás 21 órakor következett be és a Richter-skála szerint 3,6 fokos volt.

 • Sűrű ködbe burkolózott Székelyföld egy része

  Sárga jelzésű ködriadót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap Hargita és Kovászna megyére. A figyelmeztetés 11 óráig érvényes.

 • Minden ötödik romániai 65 év fölötti lesz 2030-ra

  Öregedő társadalom lesz jövőre a romániai, a Moodys besorolása szerint. Az intézet szerint 2015-ben a lakosság 15,4 százaléka 65 év fölötti lesz, 2020-ra arányuk eléri a 17 százalékot, 2030-ra pedig meghaladja a 19 százalékot. 

 • Mit tegyünk, amikor gyötör a kánikula?

  Ha egymást követő két napon a kinti levegő hőmérséklete meghaladja a 37 Celsius-fokot, az alkalmazottak kérhetik a munka ideiglenes felfüggesztését. Az előttünk álló két hétre a meteorológusok rendkívüli meleget jósolnak, ám a kánikulát időnként megszakítja egy-egy zápor, zivatar.

 • A Duna-deltába szánt defibrillátorra gyűjtenek kürtősök eladásából

  Kürtőskalács fesztivált tartanak októberben Budapesten, ahol a szervező Vitéz Kürtős műhely jótékonysági akcióját is ismerteti. A "vitézek csapata" Bálint Gáspár és Bálint F. Gyula június 2. óta evez a Dunán a folyó forrásától indulva egészen a Duna-deltáig, hogy összegyűjtsék azt a csaknem ötszázezer forintot (kb. 7000 lejt), amelyből egy defibrillátort vásárolhatnak a deltában található néhány településnek. Minden eladott kalács után 15 forintot tesznek félre az életmentő készülékre.

 • Átadták a Madarasi Hargitára vezető aszfaltutat

  Ettől a héttől aszfaltos úton közelíthető meg a Hargita hegység legmagasabb csúcsa, az 1801 méter magas Madarasi Hargita. A környék kedvelt célpontja a hazai és a Magyarországról érkező turistáknak.

 • Áradások veszélyeztetik Erdélyt szombat estig

  Narancssárga, valamint sárga jelzésű árvízriadót bocsátott ki az országos vízügyi hatóság 18 erdélyi folyó medencéjére.

 • A halálos autóbalesetek térképe (INFOGRAFIKA)

  Romániában az elmúlt években jelentősen csökkent a halálos autóbalesetek száma, de továbbra is több százan veszítik életüket a közutakon. A PRO TV által ismertetett adatok szerint 2013-ban 1856 ember halt meg autóbalesetben, Háromszék pedig megdöntötte a negatív rekordján ezen a téren.

 • Japánban tanulhatnak a romániai köztisztviselők

  A Köztisztviselők Országos Ügynöksége (ANFP) tanulmányi ösztöndíj-lehetőséget hirdet Japánba. Az ösztöndíjak a Young Leaders’ Programon (YLP) keresztül lesznek elérhetőek, illetve a Tokiói Politikai Tudományok Országos Intézete (GRIPS) bonyolítja le őket. A jelentkezéshez szükséges dokumentációt az ANFP székhelyén lehet benyújtani, 2014. október 1-ig.

 • Pénteken még esik, de igazi nyár lesz a hétvégén

  Igazi nyári melegre számíthatunk a hétvégén a meteorológusok szerint. Pénteken még sok helyen esőzés lesz, különösen a nyugati és északi országrészben a légköri instabilitás miatt villámlások által kísért heves zivatarok is kialakulhatnak, jégeső is előfordulhat. Hegyvidéken zápor, zivatar, viharos széllökések várhatók, jelentős mennyiségű csapadékkal kísérve.