Társadalom

 • Nem politikai kritériumok szerint fogják kinevezni az iskolaigazgatókat

  Az iskolaigazgatókat nem fogják többé politikai kritériumok szerint kinevezni, hanem versenyvizsgákat szerveznek a tisztségek betöltése érdekében - jelentette ki Remus Pricopie oktatási miniszter kedden, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja által szervezett közvitán, írja a Mediafax.

 • Együtt ünnepeltek a besztercei és a Hargita megyei magyarok

  Tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Besztercei Magyar Majálist a Schullerwald erdő szélén a hét végén. Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjának támogatásával a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport fellépése, valamint a Role zenekar koncertje színesítette a besztercei magyarság idei ünnepét.

 • Meghirdette támogatási programját a Nyilas Misi Egyesület

  A kolozsvári székhelyű Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület meghirdette idei pályázati felhívását hátrányos helyzetű, tehetséges tanulók támogatására a 2013-14-es tanévre. A pályázatok beérkezési határideje 2013. július 31.

 • Kulturális és Tudományegyetem lett az egykori Népi Egyetem Vásárhelyen

  A Marosvásárhelyi Napok keretében mutatták be a sajtónak kedden a Kulturális és Tudományegyetemet, amely az egykor Népi Egyetem néven ismert intézmény jogutódja.

 • Vasárnap visszaállítják a segesvári Petőfi-szobrot

  Petőfi Sándor mellszobrának visszaállítási ünnepségére június 2-án, vasárnap 12 órától kerül sor segesvári Petőfi-parkban. Az öt éve, földcsuszamlás miatt eltávolított szobor újraállítása szimbolikus jelentőségű Segesvár és környéke szórványmagyarsága számára.

 • Árvízvédett lesz Kézdivásárhely és környéke

  Kovászna megye legnagyobb árvízvédelmi munkálata kezdődik a Kézdivásárhely környékén. A Vízgazdálkodási Hivatal (SGA) uniós támogatásból 16 kilométeren rendezi a felsőháromszéki Kászon patakát Kézdivásárhely, Szentlélek és Szárazpatak mentén, tájékoztatott Ion Stoenescu. Az Olt Vízgazdálkodási Hivatal vezetője szerint a jövő héten kezdődő és két évig tartó munkálatok 25 millió lejbe kerülnek, aminek 90 százalékát uniós forrásokból fedezik.

 • Természetvédelmi Világalap: kipusztulhatnak a vadak a Szigethegységből

  Kihalhat a környék medve-, őz-, hiúz- és nyusztállománya, ha környezetvédelmi megfontolás nélkül építik meg a Lugos-Déva autópályát - figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap, az Agerpres szerint.

 • Közeledik a nyolcadikosok záróvizsgája

  Az idei középiskolai felvételi keretében május utolsó napjaiban és június elsején zajlanak a tehetségpróbák és a nyelvpróbák azon középiskolákba, ahol ezekre szükség van.

 • Orvos nélkül maradhat a gyergyószentmiklósi sürgősségi kórház

  Nehéz helyzetbe került a gyergyószentmiklósi sürgősségi ellátás, orvos nélkül maradhat, csupán asszisztensek fogadják majd a beérkező betegeket – írja a Székelyhon. Kiöregedett a sürgősségen ügyeletet teljesítő orvosok kara, ketten vannak, akik hetven év fölöttiként a biztosítópénztártól már nem kaphatnak javadalmazást munkájukért.

 • Babgulyás, csirkepaprikás és vargabéles - magyaros menüsor Kolozsváron

  A szemerkélő eső sem bátortalanította a magyaros konyha szerelmeseit Kolozsváron, ahol kedd délelőtt 11 órakor kisebb tömeg várakozott a Memo 10 vendéglő előtt. A polgármesteri hivatal által fenntartott vendéglátó egységben megadták a módját a Magyar Kulináris Napnak, babgulyással, csirkepaprikással és vargabélessel várták a klienseket.

 • Hat kosztosmedvéje van Szatmár megyének

  Hat barnamedve van Szatmár megyében, de csak enni járnak át az állatok Máramarosból, Ukrajnából – írja a szatmar.ro. A Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal és a megyében tevékenykedő vadásztársaságok idén márciusban is felmérték a megyében élő nagyragadozók, a medvék, farkasok, a hiúzok és a vadmacskák állományát, ennek eredményét hétfőn tették közzé.

 • Kötelezővé tennék az óvodát is

  Az oktatási miniszter bevezetné a kötelező óvodai korhatárt. Remus Pricopie tárcavezető hétfőn azt nyilatkozta egy hírtelevíziónak, hogy egy-két éven belül Romániában kötelezővé válik az óvoda is, akár az iskola.

 • Meggyalázták a maroshévízi Magyar Katonai temetőt

  Meggyalázták a maroshévízi Magyar Katonai temetőt – írja az erdely.ma. Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja, így aznap megemlékezést tartottak a temetőben. Ám az ünneplők azt tapasztalták, a létező 145 keresztből 65 darabot vittek el, utólag ezek közül 6 kereszt a közeli szemétdombról előkerült.

 • Diákjogokért vonulnak utcára a háromszéki tanulók

  Harmadik hete zajlanak tiltakozó megmozdulások 15 háromszéki iskolában. Az ingázó diákok a kifizetetlen utazási költségeik miatt kezdtek aláírásgyűjtésbe, ám a diákjogok nem csak ebben az esetben sérülnek Romániában.

 • Ingyenes lesz a pneumokokkusz elleni védőoltás

  Év végéig bevenné a kötelező ingyenes oltáscsomagjába a pneumokokkusz elleni védőoltást az Egészségügyi Minisztérium. A védőoltást most is alkalmazzák, de nem az ingyenes védőoltásprogram része, így csak a szülői kérésre adják be.

 • Kezdődik az érettségi vizsgára való beiratkozás

  Idén az érettségi vizsgaidőszak június 10-én kezdődik, és július 5-ig tart, ám csak az vehet részt a vizsgán, aki idejében beiratkozik és leellenőrizte, hogy valamennyi irata, adata megfelel a valóságnak. Az első eredményeket július 8-án függesztik ki, a végleges jegyeket pedig július 12-én hozzák nyilvánosságra.

 • Ezentúl csak közmunkáért jár az ingyen ebéd Déván

  Közmunka elvégzésére kötelezi a dévai önkormányzat a szociális segélyezetteket, illetve a városi szegénykonyha ellátottjait – írja a Nugatijelen. A helyi tanács pénteken fogadta el az erről szóló határozatot Petru Mărginean polgármester kezdeményezésére.

 • Élőlánccal védték a kolozsvári Kétágú templomot

  Tiltakozásul a kolozsvári „kétágú” templom stabilitását veszélyeztető építkezési tervek ellen mintegy félezer ember gyűlt össze áment mondani az egyházi elöljárók és a szakemberek véleményére, változásért imádkozni, majd többsoros élő várfalként körbeállni a templomot.

 • Egy székely zászló viszontagságai Kolozsváron

  Kétszer is leszedették a hétvégén elkezdődött Kolozsvár Napokon egy szovátai kézműves standjára kitűzött székely zászlót a hatóságok, annak ellenére, hogy más standokon vidáman loboghattak idegen államok zászlajai is. A csendőrök első alkalommal rendőrségi előállítással is fenyegetőztek.