Társadalom

 • Székelyföld – ahogyan egy román újságíró látja

  A románok és székelyek közötti viszonyról, toleranciáról és annak a hiányáról, autonómiáról, vegyes családokról, szélsőséges megnyilvánulásokról készült ötven perces dokumentumfilm, amit csütörtökön este 22 órától sugároz a TVR1-es csatornája. A film készítőjével, Gabriel Geamănuval beszélgettünk.

 • Az oktatási miniszter helyesli a diáksztrájkot és fizet

  Elkezdi kifizetni a diákok utazási támogatását az Oktatási Minisztérium ezekben a napokban, ígéretek szerint a tanév végéig részletekben törleszti az összes tartozását, tájékoztatott Keresztély Irma. A Kovászna megyei főtanfelügyelő érdeklődésünkre kifejtette: Remus Pricopie tárcavezető egy videokonferencián úgy nyilatkozott, helyesli a háromszéki diákok tiltakozó akcióját, hiszen joguk van kifejezni elégedetlenségeiket, és követelni a törvény betartását.

 • Kezdődik a ballagások sorozata Háromszéken

  Idén közel 2000 végzős diáknak szólal meg utoljára az iskolacsengő, tájékoztatta lapunkat Keresztély Irma. A háromszéki főtanfelügyelő szerint a tizenkettedikes diákoknak május 31-én, jövő pénteken fejeződik be a tanítás, és június 10-én kezdődik az érettségi. Mivel a végzősöknek rövid idejük lesz a vizsgára való felkészülésre, ezért idén két hétvégére sűrítik be a ballagási ünnepségeket.

 • Szatmárnémeti napok magyarok nélkül

  A több mint negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémeti városünnepének három napja alatt a 66 fellépő közül csupán három magyar: Surányi Botond, Caramel és egy néptáncegyüttes – derült ki az önkormányzat szerdai ülésén, melyen a városnapok programját véglegesítették.

 • Bezárhatják a kórházak zömét, mert nincs működési engedélyük

  Két éven belül bezárhatják azokat a kórházakat, amelyeknek nincs minisztériumi működési engedélye, írja az Adevarul napilap szerdai száma. Az országban működő 360 kórház közül csak 33 rendelkezik minisztériumi akkreditációval.

 • Újabb hepatitisz-szűrésre készül az egészségügyi minisztérium

  Hat megyében és Bukarestben indul az a kampány, amelyben kilencezer személy hepatitisz-szűrését végzik el, írja a Mediafax. A nyilvántartások szerint kétezer ember szenved a B vagy C típusú hepatitiszben Romániában, ám az egészségügyi minisztérium szakemberei szerint ennél jóval többen vannak az országban, csak szűrővizsgálat hiányában nem azonosították be őket.

 • Tiltakozás a Kétágú templom udvarán elkezdett építkezés ellen

  Nem alkalmas a templomok és műemlékek védelmére a jelenlegi műemlékvédelmi törvény – nyilatkozta a kolozsvári Paprika Rádiónak Adorjáni László lelkipásztor a kolozsvári Kétágú templom mellé tervezett sportkomplexum és tanfelügyelőségi székhely építésével kapcsolatban.

 • MOGYE: Marosvásárhelyen tájékozódott a miniszter

  A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) tájékozódott az egyetem magyar tagozata és román vezetése közötti nézetkülönbségekről szerdán Mihnea Costoiu felsőoktatásért és kutatásért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Gigel Paraschiv, az oktatási minisztérium államtitkára.

 • Kerékpártúrát tervez a Pro Biciclo Urbo a római limesen

  Kerékpártúrát szervez június 1-én a Maros Megyei Múzeum közösen a Pro Biciclo Urbo, a Marosszéki Közösségi Alapítvány, az Easy Rider és az Eco Target szervezetekkel közösen.

 • Tiltakozó óriásmolinóval lepte volna meg Victor Pontát a RMOGYKE

  „A romániai magyar orvos- és gyógyszerészképzés jövője szempontjából oly fontos, közös célunk eléréséhez különböző utakat választottunk: Ön az utcai nyomásgyakorlást, az RMDSZ a politikai párbeszéd eszközét alkalmazza” – írta szerdán Kovács Péter a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkárának címzett válaszlevelében.

 • Utcai tüntetéssel fenyegetőznek a sztrájkoló diákok

  Tovább dagad az elmaradt utazási támogatások miatt kirobbant háromszéki diáksztrájk. Szerdán már 2500 tanuló viselte tiltakozása jeléül a fehér karszalagot, vagyis 500-an csatlakoztak a hét elején elkezdett megmozduláshoz.

 • Öt év alatt csaknem ezer épület öltözik új ruhába Kolozsváron

  956 belvárosi épület homlokzatát újítják fel Kolozsváron 2018-ig, írja a citynews.ro. Első körben jövő év végéig 101 épület újul meg mintegy kétmillió euróból, a polgármesteri hivatal 20 százalékos arányban támogatja a felújítási munkálatokat.

 • Fokozott ellenőrzéssel csökkentené az iskolaelhagyást Pricopie

  Havi jelentéseket készíttetne a tanügyminiszter az iskolai hiányzásokról 2013-2014-es tanévtől kezdődően – írja a manna.ro. A hiányzók listáját a tanfelügyelőségek honlapján közzétennék.

 • Az ország egész területén esőzés várható

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat rossz időre figyelmeztető jelzést bocsátott ki szerda délután 3 órától, ennek érvényessége péntek reggel 9 óráig tart. Ebben az időszakban felhőszakadások, jégeső, villámlással kísért záporok és heves szélfúvások alakulnak ki főként a hegyvidéken, illetve a dél-keleti, központi és észak-nyugati régiókban. A csapadék mennyisége helyenként túllépi majd a 25 litert négyzetméterenként.

 • Folytatódik a diákok japán sztrájkja az utazástámogatásért

  Szerdán is fehér karszalag viselésével sztrájkol mintegy 2000 háromszéki diák, aki a fél éve elmaradt utazási támogatásukat követelik.

 • A szülők azt kérik, magyarul kapjanak iskolai értékelést a tanulók

  A magyar tannyelvű iskolákban román nyelven értékelik a diákok teljesítményét, ez pedig rontja a magyar nyelvet, és a másodrendűség érzését kelti a tanulókban, mutatott rá Bereczki Kinga. A mintegy 40 háromszéki civil szervezetet tömörítő Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) elnöke szerint a tanügyi törvény és a Európai Regionális Nyelvek Chartája lehetőséget ad a pedagógusoknak, hogy magyar nyelven adjanak minősítéseket diákjaiknak.

 • Nyerjen egy iPad táblagépet a maszol.ro-val!

  Keddtől, május 21-től nyereményjátékot indított a maszol.ro: egy retinakijelzős iPad táblagépet sorsolunk ki azok között az olvasóink között, akik június 17-ig lájkolják az oldalunkat és feliratkoznak a hírlevelünkre. A játékba itt lehet benevezni, és ugyanitt elolvashatja szabályzatunkat is.

 • Újabb szabadnappal bővülhet a hivatalos szabadnap-lista

  Húsvét harmadnapját is hivatalos munkaszüneti napnak nyilvánítaná tizenkét parlamenti képviselő. Törvénytervezetük indoklása szerint a kereszténység legnagyobb ünnepének mindhárom napját méltó módon kell tisztelni és ünnepelni.

 • Módosítják a tankönyveket, szerdán közvitára kerül a tervezet

  Szerdán bocsátja közvitára a tankönyvek módosításáról szóló tervezetet a kormány. Remus Pricopie oktatási miniszter szerint 2017-ig kicserélnék a jelenleg használatban lévő oktatási segédanyagokat és bevezetnék az elektronikus tankönyveket is.