Hét nap és hétszáz kilométer a barátság jegyében

Múlt pénteken, augusztus 16-án indult el 15 bringázó Bajáról. Közöttük öt marosvásárhelyi is kerékpározott, akik korábban gépkocsival mentek a testvérvárosba, hogy a tíz éve fennálló testvérkapcsolatot ezzel a 700 kilométeres biciklitúrával ünnepeljék meg.

A Baja – Marosvásárhelyi Baráti Társaság fogadtatásukra a közeli Mezőcsávásra vonult, ahol a helyi fővószenekar ismert magyar nótákat, népdalokat játszott, illetve a magyar és a székely himnusz is megszólalt, együtt énekelték a vendégek és házigazdák.  Kirsch Attila, a baráti társaság elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy első alkalommal tett meg marosvásárhelyi testvértelepülés csapata ilyen hosszú kerékpárutat. „Ez azt jelenti, hogy erős a nemzeti összetartozás, a távolságok pedig nem számítanak” – fogalmazott Kirsch.

A kerékpározókat kürtőskaláccsal, ásványvízzel kínálták, majd valamennyiüknek egy-egy emlékérmét adtak át, piros-fehér-zöld szalagon egy aranyérem a Baja – Marosvásárhely 2013 augusztus felirattal.

A biciklis csapat bajai tagjai vasárnapig tartózkodnak Marosvásárhelyen. Szombaton délután öt órától az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Klastrom (ma Mihai Viteazu) utcai székházában beszélgetésre kerül sor, ahol elmesélik a 700 kilométeren szerzett élményeiket, illetve a Marosvásárhely – Baja testvértelepülés további jövőjéről is tárgyalnak.

Kimaradt?