Társadalom

 • Most már hivatalos: a légszennyezés rákkeltő

  Első ízben rákkeltőnek minősítette a szennyezett levegőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége.

 • Jelbeszéd-kórus lépett fel Kolozsvár főterén (VIDEÓ)

  „Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél, mégis másképp érted, mint ahogyan én. Más a szó, ha mondod, más ha hallgatod, nem tudná a bal kéz, mit akar a jobb” – az LGT népszerű dalát jelelték el csütörtökön este Kolozsvár főterén a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának tanulói. A hangszeres és énekes kíséretet az iskola tanárai biztosították, a gyerekek szülei és a barátok segítették a flashmobot.

 • Szükségállapotra készültek Sepsiszentgyörgyön

  Csütörtök délelőtt mintegy 150 tűzoltó, mentős, rendőr, csendőr és segélyszervezetek képviselői szállták meg Sepsiszentgyörgy központját. A nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlat során egy elképzelt vészhelyzet forgatókönyvét gyakorolták el. A Székely Mikó Kollégiumban, a Constantin Brâncuşi Líceumban, valamint a Mikes Kelemen Líceumban földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimuláltak.

 • Eljárás indult Háromszéken a diákverő tanárok ellen

  Háromszéken egy nap alatt két diákot is megvertek tanáraik. A Kovászna megyei rendőrség szóvoivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy szerdán délután egy nagyborosnyói szülő tett panaszt a település rendőrségén, hogy 12 éves fiát az iskolában, a szünidő alatt megverte az egyik pedagógus.

 • Folyamatosan fogynak a magyar osztályok

  Beigazolódott az RMDSZ nyár eleji jóslata, miszerint magyar osztályok szűnhetnek meg a közoktatásban. Ez részben a lecsökkent gyereklétszám miatt történt így, másrészt amiatt, hogy a minimális osztálylétszámot az oktatási törvény 10-ről 12-re emelte, a középiskolai oktatás esetében pedig 15-re.

 • Az érzékek hiányát tapasztalhatták meg ép gyerekek

  Általános iskolás gyerekeknek tartottak érzékenyítő napot a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában csütörtökön. Az intézmény, fennállásának 125. évfordulója alkalmából döntött úgy, hogy bemutatja a hallás- és látássérültek mindennapjait és nehézségeit, így azt testközelből is megismerhetik azok, akik nem küszködnek érzékszervi problémákkal.

 • Elkezdte a Sapientia a marosvásárhelyi bentlakás építését

  Marosvásárhelyen elkezdődött a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) 240 férőhelyes kollégiumépületének építése.

 • Indul a IV. Bölcs Diákok vetélkedő

  Indul a Bölcs diákok országos szintű vetélkedő, amelyre 2013. október – 2014. augusztus között kerül sor. A teljes tanévet felölelő interaktív verseny a romániai magyar középiskolásoknak szól, amelynek döntő fordulójára egy záró élménytábor ad keretet.

 • Utcára vonulnak a tanárok október végén

  Sztrájkőrségre készülnek a tanügyben dolgozók a hónap utolsó hetén, tájékoztatott az erdelyfm.ro. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége a kormányszékház és a Szociál-Liberális Szövetség székháza előtt áll majd sztrájkőrséget október 28. és 30. között. Ezzel egy időben a szakszervezethez tartozó tanárok japánsztrájkolni fognak, vagyis fehér karszalaggal tartják meg óráikat.

 • Ismét a kötelező egyenruha bevezetésével próbálkoznak a politikusok

  Újra felmerült a kötelező iskolai egyenruha bevezetése. A Realitatea TV értesülései szerint a szenátus elé kerülő tervezet értelmében a közoktatás összes szintjén: az óvodában, az általános iskolában és középiskolában is kötelezővé tennék az egyenruha viselését.

 • Palagáz-kitermelés: országos tiltakozások gyújtópontja Pungeşti

  Győzött a lakossági összefogás a Vaslui megye Pungeşti-en a helyi lapok csütörtöki híradása szerint. A szerda esti bukaresti szolidarizáló tüntetés eredményeként az amerikai Chevron ugyanis elszállította munkagépeit a silișteai telephelyéről.

   

 • Csónakázni lehetett az eső miatt Piteşti-en

  A szokatlanul heves esőzések miatt elárasztotta a víz Piteşti-et. A helyiek szerint a városban évtizedek óta nem volt akkora felhőszakadás, mint szerda este.

 • Szegénységellenes világnap: Románia szégyenkezhet

  Október 17-e a szegénység világnapja. Az Unicef jelentése szerint Románia minden szempontból a legrosszabbul teljesítő országok között van a szomszédos államokhoz viszonyítva.

 • Nem diszkriminálta a romákat Király András államtitkár

  Nem diszkriminálta a romákat Király András a Ring című lapnak adott nyilatkozatában – állapította meg szerdai ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

 • CNCD: diszkriminálták a trikolóros román kislányt

  Hátrányos megkülönböztetés érte osztályfőnöknője részéről a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákját, Sabina Elenát, amikor idén március 15-én elvette tőle trikolóros hajpántját – állapította meg keddi ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). Az osztályfőnökre és az iskolaigazgatóra fejenként 400-400 lejes bírságot rótt ki a testület.

 • Brutálisan bánt a csendőrség a Chevron ellen tiltakozókkal

  A rendőrség mellett a csendőrséget is mozgósította Vaslui megye prefekturája Pungeşti községbe, ahol harmadik napja folyik a palagáz-kitermelés elleni utcai tiltakozás.Míg a tiltakozók száma 150 és 200 között mozog, a kirendelt csendőrök száma meghaladja a 200-at – tájékoztattak szerdán a hírtelevíziók.

 • Ürülékkel töltött szendvicset küldtek egy aradi tanítónőnek

  Nem hétköznapi eseményről számolt be az aradihirek.ro hírportál szerdán. A lap értesülései szerint emberi ürülékkel megkent szendvicset küldtek ismeretlen személy(ek) egy aradi iskola tanítónőjének.

 • Elfogadta a kormány az új KRESZ tervezetét

  A kormány elfogadta szerdán az új közúti közlekedési szabályzásról (KRESZ) szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján szigorítanák a kihágásokért járó büntetéseket. Az új KRESZ-ről a parlamentnek is szavaznia kell

 • Vizsgálatot indított a diszkriminációellenes hatóság a MOGYE ügyében

  A felek meghallgatásával kezdődött hétfőn a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vizsgálata a magyar tannyelvű orvosképzés ügyében: a panaszosok azt kifogásolták, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) tanuló magyar hallgatóknak csak románul szabad kommunikálniuk a páciensekkel.

 • Victor Ponta: költözzenek el a földrengés elől a galaciak

  A miniszterelnök arra kérte a belügyminisztériumot és a közigazgatási minisztériumot a szerdai kormányülésen, győzzék meg a lakosokat a Galac megyei Izvoarele községből, hogy költözzenek el - írta a Mediafax.