Kiszorul a városból a Vásárhelyi Forgatag

Eldőlt: kiszorul Marosvásárhely területéről a Vásárhelyi Forgatag. A szervező Marosvásárhelyért Egyesület vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon közölték: a koncertek, a kézművesvásár és a családos, illetve gyermekprogramokat Marosszentgyörgy közigazgatási területén, a Maros partján szervezik meg. A szervezők nem fogadták el a polgármesteri hivatal ajánlatát, hogy csökkentsék kétnaposra a Vásárhelyi Forgatagot és tartsák a Városligetben a endezvénysorozatot.

A rendezvények helyszínét jóváhagyó bizottság, amelynek tagja a polgármesteri hivatal képviselője mellett a helyi rendőrség, a csendőrség, a sürgősségi szolgálat, a rohammentő szolgálat és a közlekedési rendészet képviselője is, szerdán délelőtt ült össze, hogy különböző események megszervezésének jóváhagyásáról, a helyszínek biztosításáról döntsön.

A tanácskozáson a Marosvásárhelyért Egyesületet Soós Zoltán és Portik Vilmos képviselte, akik azt követően sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy a polgármesteri hivatal és helyi rendőrség megbízottját leszámítva, a Vásárhelyi Forgatag iránt valamennyien nyitottak voltak. A városháza felajánlotta, hogy a Városligetben szombat-vasárnap megszervezhetik a Vásárhelyi Forgatagot, a pénteki nap ugyanis már foglalt, mert akkor a Miorița Gyermeknéptáncfesztivált szervez a hivatal, hasonlóan a főtéri Nyári színpadon is. „Ezt nem tudtuk elfogadni, maradtunk az eredeti terv, illetve a Maros-part mellett” – hangzott el a tájékoztatón.

Elfogadhatatlannak nevezte szerdán közzétett nyílt levelében Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, hogy Dorin Florea polgármester nem engedélyezte a Vásárhelyi Forgatag megszervezését a város főterén. Mint írja, nem vár magyarázatot arra, hogy az Emil Boc vezette Kolozsváron miért lehet egy egész héten át a város főterén magyar napokat tartani, ahogy a multikulturalitás fogalmának tisztázását sem várja el a polgármestertől. „Ennél sokkal könnyebb az 1990-es évek márciusi eseményeivel riogatni a közvéleményt, újra meg újra kiengedni a palackból a szellemet” – fogalmaz Brassai, aki hangsúlyozza: a multikulturalitás a különböző nemzetiségi kultúrák egymás melletti létezését jelenti” és „nem a kultúrák összemosását, asszimilációját”. A politikus arra figyelmezteti a polgármestert, hogy Románia is ratifikált egy sor nemzeti kisebbséget védő EU-s jogszabályt, és a vásárhelyiek nem akarnak a kilencvenes évek áldatlan vitáihoz visszatérni.

„Egy Romániában bejegyzett civil egyesületnek jogában állhat saját rendezvényt szervezni, úgy ahogy azt ő akarja – ám ezt Marosvásárhelyen nem teheti, mivel a polgármesteri hivatal megakadályozza” – mondta Koreck Mária szervező, az RMDSZ városi szervezetének alelnöke, aki arra hívta fel az újságírók és általuk a marosvásárhelyi magyar lakosság figyelmét, hogy népszerűsítsék, hirdessék minden lehetséges módon a Forgatagot. A kis, négyszínű szélforgót - a rendezvény jelképét - tűzzék, ragasszák a gépkocsijukra, kerékpárjukra, a babakocsira, a lakásaik ablakába. „Tiltakozzunk csendesen, fejezzük ki véleményünket, azt, hogy igényt tartunk egy ilyen rendezvényre” – hangsúlyozta Koreck Mária.

Miután a szervezők nem fogadták el az ajánlatát, a polgármesteri hivatal képviselője kijelentette: a városháza "kiszáll az egészből", és a Marosvásárhelyért Egyesület azt tesz, amit akar. „Furcsa ez a kijelentés, mert eddig sem vett részt a hivatal a szervezésben, nem is támogatott, csupán a szabadtéri rendezvények helyszínére kellett volna rábólintania” – mondta Portik Vilmos. Hozzátette: többletkiadással jár, hogy az augusztus 30-31-i, illetve szeptember 1-i eseményeket a Maros-parton kénytelenek megszervezni, hiszen teljes infrastruktúrát kell biztosítani, a biztonsági szolgálattól a higiéniáig, amit több tízezer lejjel emeli a költségvetést. „De ezt az áldozatot is vállaljuk, és reméljük, hogy a vásárhelyiek, nem csak a magyarok, de a románok is eljönnek” – fogalmazott Portik.

Soós Zoltán szerint a jövőben át kell gondolni, hogy milyen feltételek mellett lehet együttműködni a hivatallal, hiszen a város adófizető polgárainak a fele magyar, nem lehet, hogy nem nyújt nekik semmit a város, és megakadályoz egy ilyen rendezvényt. A tanácsos meggyőződése, hogy a marosvásárhelyi magyarság meg tudja mutatni, képes az összefogásra. "Hiszen politikailag is sikerült az együttműködés, a civil szféra is a szervezők mellé állt.  Nagy szükség van a mecénások segítségére, a felajánlásokra" – hangsúlyozták a szervezők.

Néhány napja felröppent hír, miszerint a polgármesteri hivatal éppen a Vásárhelyi Forgatag idejére, augusztus 30-ra, péntek estére hívta meg az Edda magyarországi rockzenekart a Ligetbe. Ezzel kapcsolatban a forgatag szervezőinek a városháza szóvivője kijelentette, hogy elmarad az Edda-koncert, közös megegyezéssel felbontják a szerződést. 

Kapcsolódók

Kimaradt?