Közel kétszáz helyen vásárolhatunk magyarul Kolozsváron

Együttműködési keretegyezményt írt alá Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke és Talpas Botond, az Igen, tessék! mozgalom elnöke kedden. Az anyanyelvű kereskedelmi kiszolgálást népszerűsítő Igen, tessék! a magyar napokon így kiemelt partnerként van jelen, a fesztivál közönségének tízezer térképet készítettek.

Az Igen, tessék! mozgalom csütörtöktől osztja szét a tízezer ingyenes Kolozsvár-térképet – jelentette be Talpas Botond. A térkép 198, magyar nyelven is kiszolgáló üzlethelyiséget és más közérdekű tudnivalókat tüntet fel, utcahálózatában a történelmi magyar elnevezéseket használja.

Talpas Botond és Gergely Balázs a sajtótájékoztató végén a két szervezet részéről együttműködési keretegyezményt írt alá. A dokumentum preambuluma úgy fogalmaz, a felek célja a közösségi öntudat fejlődésében fontos magyar nyelv használatának a bátorítása, továbbá támogatják egymás tevékenységét a Kolozsvári Magyar Napok keretein belül.

A kiemelt partnerség részleteit évente szögezik le, idén az Igen, tessék! mozgalom standot állít a rendezvényen, matricákkal jelzi a magyarul is kiszolgáló árusító helyeket, a hivatalos program részeként előadást szervez, illetve ingyenesen tízezer Kolozsvár-térképet és ötezer Igen, tessék! közösségi havilapot oszt szét.

A januárban indított, eddig nyolc kiadást megért Igen, tessék! közösségi havilapról Talpas elmondta: fontosnak tartják, hogy a kiadvány a kolozsvári magyarokkal megkönnyíti a kapcsolattartást, és a felvállalt magyar nyelvhasználat fontosságának az üzenetét eljuttatja hozzájuk. Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője elmondta: a rendezvény ideje alatt több mint 150 magyar kiszolgálónál helyezik el az Igen, tessék!-matricákat. „Ezzel is arra serkentjük az árusokat, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz” – mutatott rá a főszervező.

„Külön öröm számunkra, hogy az Igen, tessék! a Kolozsvári Magyar Napokon született, olyan ez, mint a szülészotthon a gyereknek” – fogalmazott Gergely Balázs. Az Igen, tessék! kezdeményezést három évvel ezelőtt, a 2010. augusztusi  Kolozsvári Magyar Napokon jelentették be, ekkor osztották szét a kincses város üzleteiben az első többnyelvű kiszolgálást jelző matricákat. Gergely Balázs úgy fogalmazott, a Kincses Kolozsvár Egyesület és az Igen, tessék! mozgalom „céljai ugyanazok, csak az eszközökben van különbség”.

Vincze Róbert, az Igen, tessék! mozgalom marketingfelelőse hangsúlyozta: míg a szervezet első évben 26 partnercéggel adta ki a térképet, tavaly már 92-en kerültek fel rá, idénre ez a szám pedig  198-ra emelkedett. A növekedés annak köszönhető, hogy a partnerek látják: az Igen, tessék! mozgalom hatásosan népszerűsíti őket, így a gazdasági hálóban kliensekhez és profithoz jutnak – vázolta a marketingfelelős. Hozzátette, az Igen, tessék! mozgalomhoz olyan román tulajdonú cégek is csatlakoztak, akik alkalmazottaik révén magyarul is képesek kiszolgálni az ügyfeleket.

Vincze elmondta, az Igen, tessék! közösségi havilap eddig 15 ezer példányban jelent meg, de a kiemelt érdeklődésnek köszönhetően szeptembertől már 18 ezer lap jut el a kolozsvári háztartásokba és a környező magyarlakta falvak családjaihoz.

Kimaradt?