Multikulturális tábor kezdődik szerdán Kovászna megyében

Háromszéken ismerkednek egymás kultúrájával a Romániában élő nemzetiségek képviselői. A sepsibesenyői ifjúsági táborban szerdán kezdődő egyhetes rendezvényen tíz hazai nemzetiség öt-öt képviselője vesz részt, közölte lapunkkal az egyik szervező, Mădălin Guruianu, aki szerint jelen lesznek az örmények, horvátok, zsidók, görögök, magyarok, cigányok, oroszok, tatárok, törökök és ukránok.

A több mint 100 fiatal egyhetes programját a sepsiszentgyörgyi Ecou egyesület román fiataljai szervezik, így lesznek kirándulások, csapatjátékok, bulik, multikulturális és interkulturális témájú vitaestek, színházi produkciót készítenek „Nem tudtok úgy gyűlölni, ahogy mi tudunk szeretni” címmel.

Mădălin Guruianu szerint a résztvevőket „négy házra” osztják, így lesznek színészek, vitázók, manók és fiatalok, mindannyian más-más vetélkedőkön vesznek részt. A szervezők abban bíznak, hogy a találkozó minden nemzetiség számára emlékezetes marad, és ezek révén lassan az egész ország ráébred, hogy „Románia akkor lesz erős, ha minden itt élő nemzetiség erőssé és jól képviseltté válik”. 

A multikulturális tábort 26 ezer lejjel támogatja a Kovászna megyei Ifjúsági és Sport igazgatóság. Marian Ştiopu igazgató szerint ezzel a rendezvénnyel kívánnak rámutatni arra, hogy a térségben nem léteznek etnikai feszültségek, illetve az ideérkezőknek be szeretnék mutatni Kovászna megye turisztikai értékeit, abban bízva, hogy a későbbiekben visszatérnek. 

Kimaradt?