Meghalt Florin Cioabă, a romák önjelölt királya

Elhunyt vasárnap reggel egy törökországi kórházban Florin Cioabă, a romák önjelölt királya. Az 58 éves férfinek korábban preinfarktusa, majd infarktusa volt, kómába esett, lélegeztetőgép tartotta életben – közölték a hírtelevíziók.

Florin Cioabă a szabadságát töltötte Törökországban. Fia beszámolója szerint tíz napja, útban Románia felé lett rosszul az autóban, vélhetően a nagy melegtől. Egy benzinkúttól kihívta a mentőt, és kórházba került. Az orvosok megállapították, hogy preinfarktusa volt. Az egyik legnevesebb román szívsebész, Şerban Brădişteanu is meglátogatta és kezelést írt fel számára, a műtétnek ugyanis nagy volt a kockázata.

Florin Cioabă az apjától, Ion Cioabától örökölte 1997-ben a királyi címet. Ion Cioabă romániai cigányvajda 1992-ben koronáztatta magát "a cigányok nemzetközi királyává". Királyi tekintélyét a romániai roma közösség jelentős hányada elismerte. Az ellentábor az önmagát császárrá koronáztató Iulian Rădulescu mögé sorakozott fel. A "királyi" és a "császári" család közötti rivalizálást 2013 elején szüntették be.

A béke eredményeként szervezték ez év áprilisában az erdélyi Nagyszebenben a Nemzetközi Roma Szövetség kongresszusát, amelyen Florin Cioabát választották a szövetség elnökévé. Megválasztása után Florin Cioabă "roma útlevelet" ígért a szövetség büntetlen előéletű tagjainak. Mint mondta, az okmány "a közösségen belül lesz érvényes", kiváltói a roma közösséghez tartozást, a közösség iránti elhivatottságukat fejezhetik ki általa.

Florin Cioabára - aki egy neoprotestáns egyház prédikátoraként is működött - a Traian Băsescu államfővel kialakított jó kapcsolata révén irányult gyakran a román média figyelme. Nemzetközi botrányt váltott ki azzal, hogy a roma hagyományoknak megfelelően 12 évesen adta férjhez lányát. A botrányt követően Florin Cioabă a gyermekházasságok ellen, a roma gyermekek iskoláztatása mellett foglalt gyakran állást. A közösség vezetőjeként több esetben is közvetítői szerepet próbált betölteni a romániai romák és a román hatóságok között.

Kimaradt?