Döntöttek a szállítók: szeptembertől nincs nyugdíjaskedvezmény

Szeptember 1-jétől ingyenes vagy kedvezményes utazási lehetőség nélkül maradnak a nyugdíjasok és a háborús veteránok – jelentette be csütörtökön a Román Közúti Szállítók Szövetsége (FORT), amely azt állítja, hogy a közlekedési minisztérium több mint egy éve tartozik a személyfuvarozó cégeknek összesen 100 millió lej lejjel, írja a Mediafax.

A FORT tíz nappal ezelőtt átirattal fordult az ügyben a munkaügyi minisztériumhoz, a közlekedési tárcához és a pénzügyminisztériumhoz, de egyik féltől sem kapott kielégítő választ a kérdés megoldására  - ezért döntöttek most úgy, hogy leállítják a kedvezményeket.

„A FORT többszöri megkeresésére a Közlekedési, a Munkaügyi és a Pénzügyi Minisztérium semmilyen megoldást nem kínált. 2010 decemberében, hasonló helyzetben a Pénzügyminisztérium az Adó- és Pénzügyi Hivatallal (ANAF) közösen elfogadta a szövetség javaslatát, és engedélyezte a Közlekedési Minisztérium adóssága egy részének kiegyenlítését. Ez a megoldás akkor 30 százalékkal csökkentette a minisztérium tartozását, és a szállítócégeknek is sikerül megoldaniuk pénzügyi nehézségeiket” – olvasható a FORT csütörtöki közleményében.

A FORT tagjai úgy döntöttek, „nem fedezik saját zsebükből” a hátrányos helyzetű rétegeknek nyújtott állami támogatást. "Tagjai nevében a Román Közúti Szállítók Szövetsége nyilvánosan elnézést kér mindazoktól, akik szenvedői lesznek ennek a helyzetnek” – írják. Marian Crac, a FORT elnöke elmondta, hogy a szállítók szeptember elsejétől vezetnék be ezt az intézkedést, ha addig nem kapnak pozitív választ a kormánytól a helyzet rendezésére. Elmondta, hogy hasonlóan jártak el 2010-ben, amikor 30 napra függesztették fel a kedvezményezettek díjmentes szállítását.

A törvény szerint a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezménnyel, a háborús veteránok ingyen utazhatnak a távolsági buszokon is - emlékeztet a Mediafax.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?