Csak egy magyart képeznek idén a rendőrakadémián

Egyetlen magyart vettek fel idén is a mindössze két magyar jelentkezőből a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémiára – írta a Krónika az intézmény szóvivőjére hivatkozva. Az altisztképzőkben a vizsgákat szeptemberben tartják, és még nem lehet tudni, hányan jelentkeztek a magyarok számára fentartott helyekre. 

Mint megírtuk, idén a rendőrakadémián 11, az altisztképző iskolákban 9-9 helyet biztosítanak nemzeti kisebbségeknek, ezek közül felsőoktatási képzésben 6 helyet különítettek el magyarok számára.

„Idén nagyon későn hirdették meg a helyeket, minden bizonnyal ez az egyik oka annak, hogy kevés magyar jelentkezett” – mondta a maszol.ro megkeresésére Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának programvezetője. Korábban lapunknak kifejtette, az erdélyi magyar közösségben még mindig "nem szokás" rendőri pályára lépni.

A megyei rendőrkapitányságoknak a hónap végéig kell eljuttatniuk a felvételire jelentkezők listáját az altisztképző iskolákba, akkor összesítik majd a jelentkezők számát. Az országban működő hat intézményben összesen 1177 kadétot fogadnak idén, ebből 16 helyet romáknak tartanak fent, 21-et pedig más nemzeti kisebbségek tagjai számára.

Ádám Gábor szerint rendkívül fontos lenne, hogy a kisebbségi közösségekben anyanyelvi rendőrök is dolgozzanak, hiszen a rendőri tevékenység első sorban kommunikáción és kapcsolattartáson alapszik, és aki a közösség nyelvét beszéli, a kultúráját ismeri, az hatékonyabban végzi a munkáját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?