Lekerült a kétnyelvű névtábla a kolozsvári Kozmutza Flóra iskoláról

Lekerült a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának faláról az intézmény kétnyelvű névtáblája. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kérdésünkre elmondta, a tanügyminisztérium névváltoztatása miatt volt szükség erre az intézkedésre, ugyanis az eddigi Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium elnevezés helyett a tárca hivatalos neve Nemzeti Oktatásügyi Minisztérium lett.

„Ezt kell kicserélni a táblán, a többi felirat marad a régiben” – válaszolta lapunk érdeklődésére a megyei tanács alelnöke. Arra a kérdésünkre, hogy érkezett-e kérvény a magyar nyelvű felirat jóváhagyására az iskola részéről, Vákár azt válaszolta, tudomása szerint az ő asztalára egyelőre nem tettek le ilyen kérést.

Kiss Gabriella Csillát, a Kozmutza Flóra iskola igazgatóját az üggyel kapcsolatban nem sikerült megszólaltatnunk.

Július elején az intézmény névtábláját óvintézkedésből ragasztószalaggal részben leragasztották, elfedve a magyar nyelvű feliratot. Akkori vizsgálódásunkban kiderült, az iskola a megyei tanácsnak alárendelt intézmény, ezért a megyei testülettől kell megkapnia a jóváhagyást a névtáblára, és nem a városi önkormányzattól, mint a többi kolozsvári tanintézménynek. Mivel ez a jóváhagyás hiányzik, a névtáblán szereplő magyar nyelvű felirat egyelőre nem szabályos, de nem is törvénytelen.

Vákár István lapunknak elmondta, a magyar feliratot eltakaró ragasztószalagot időközben eltávolították az iskola névtáblájáról. A magyar felirat is olvasható volt egészen múlt péntekig, amikor a szaktárca névváltoztatása miatt le kellett szedni a táblát. Az iskolaépültre a napokban kerül vissza a névtábla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?