40 millió lejes költség: új tankönyv néhány évfolyam számára

Három iskolai évfolyam számára 40 millió lej értékben vásárol új tankönyveket az Oktatási Minisztérium. Ősszel a III., VII. és X. osztályos tanulók kapnak majd frissen nyomtatott könyveket.

A szaktárca tankönyvekre elkülönített alapokért felelős igazgatója Gheorghe Gârneţ közlése szerint a gimnazista és középiskolai tanulók bért fizetnek a használatukra bocsájtott tankönyvekért. Az illeték összege 40 és 150 lej között váltakozik.

Az összegyűlt pénzeket a tankönyvek kiadására fordítják – magyarázta Gârneţ.tankonyv0816

A gimnazisták és a középiskolások, vagyis az V-XII. osztályosok bérlési díj fejében kapják használatba a tankönyveket.

Ezek bérlési illetéke a tankönyvek árától és kiadási évétől függ. „Minél újabbak a könyvek, annál többe kerül a kölcsönzésük, minél régebbiek, annál olcsóbbak" – magyarázta a szakember. Egy tankönyvet 3 -5 évig használnak.

{loadposition kmn}

A román tannyelvű iskolákban a gimnazista diákok 40-70 lej között fizetnek a könyvekért, a líceumba járok diákok szüleinek már mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, az ő esetükben a tankönyvek bérlése 100-150 lejbe is kerülhet.

Ha egy diák úgy dönt, hogy könyves üzletből megvásárolja a számára szükséges valamennyi tankönyvet, mintegy 600 lejt kell erre költenie – ismertette Gârneţ.

A gimnazista és középiskolai diákok számára a tankönyvek bérlését 1999-ben vezette be a tanügyminisztérium.

Kimaradt?