Tiltakozás a Zsil völgyében: több száz bányász maradt a mélyben

Több száz Zsil-völgyi bányász tagadta meg, hogy a műszak után a felszínre jöjjön, az ellen tiltakozva, hogy a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) a hét eleje óta nem veszi át az általuk kibányászott szenet.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a tiltakozást a parosényi bánya délelőtti váltásában dolgozó 202 bányász indította el. Azt követelték, hogy Victor Ponta miniszterelnök és Varujan Vosganian gazdasági miniszter jöjjenek a Zsil völgyébe tárgyalni a CEH képviselőivel.

Daniel Andronache, a CEH vezérigazgatója közölte, mind a marosnémeti, mind a parosényi hőerőmű drága energiát termel, és azt nem tudják értékesíteni az évnek ebben az időszakában. Az igazgató azzal a javaslattal próbálta feloldani a patthelyzetet, hogy az általa vezetett cég megőrzésre átveszi a kibányászott szenet, ám annak vételáráról csak később állapodnak meg. A javaslatot a munkások elvetették.

Domokos László, a bányászszakszervezet vezetője elmondta, a CEH az egyedüli vásárlója a Zsil-völgyi bányákban kitermelt szénnek. Ha a hőerőművek működtetője nem vásárolja meg a szenet, a bányavállalat kényszerszabadságra küldi alkalmazottait. A szakszervezet csütörtök délután vizet és élelmiszert juttatott le a bányába a tiltakozóknak.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a parosényi bányászok tiltakozása délután kiterjedt a petrillai és urikányi bányákra is, és a tiltakozók száma meghaladta a 400-at. Az Agerpres hozzátette, a három ráfizetéssel működtethető, jelenleg 2400 alkalmazottat foglalkoztató bányát a kormány 2018-ig be kívánja zárni. A Zsil völgye négy másik nyereséges bányáját a CEH energetikai komplexumba illesztették. Ezek összesen 5000 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Kimaradt?