Kerékpárút épül a magyar-román határ mentén

Uniós forrásból 36 kilométer hosszú kerékpárút épül a Túr, a Batár és a Palád folyók meglévő töltésein a magyar-román határ mentén; a 4,7 millió euró összköltségű beruházás nyitórendezvényét csütörtökön tartották a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program Kétkeréken Túrterebestől Magosligetig című nyertes pályázata magyar oldalon 16, román oldalon pedig 20 kilométer kerékpárút megépítését tartalmazza. Emellett a három folyó töltésein elvégzik az árvízvédelmi töltések rekonstrukcióját.

A Szatmár Megyei Tanács projektvezetésével, a kolozsvári Tisza-Szamos Vízgyűjtő-gazdálkodási Hivatal, az Erdélyi Kárpát-Egyesület és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) partnerségével megvalósuló beruházás keretében tíz pihenőhelyet alakítanak ki a kerékpárút mentén, ahol tájékoztató táblák hívják fel a figyelmet a vidék természetvédelmi értékeire.

A kerékpárút megépítése árvízvédelmi célokat is szolgál, mivel a töltések fejlesztése mellett az esetleges árvízi védekezéshez szükséges anyagok szállítását is megkönnyíti - mondta el Kató Sándor, a FETIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese az MTI-nek. A 4,7 millió eurós támogatási összköltségből 2,3 millió euró a magyar oldalon hasznosul, a fennmaradó összeg a román oldali munkákra fordítható.

A magyar projektrész egyébként teljes támogatást élvez, a románhoz pedig mintegy egy százaléknyi önerő volt szükséges - tette hozzá.

A kivitelezési munkálatok a magyar oldalon - a kivitelezők kiválasztása után - várhatóan idén szeptemberben kezdődnek és 2014 novemberében fejeződnek be.

Kimaradt?