Mégis akadt vevője a kolozsvári Continentalnak

Gazdára talált a kolozsvári Continental, volt New York szálló – írja a citynews. A portál szerdán közölte, hogy egy bukaresti jogi személy 5 millió eurós ajánlatot tett le az ingatlan megvásárlására. Úgy tűnik, az egyelőre névtelenségbe burkolózó vásárlónak komolyak a szándékai.

Csoma Botond kolozsvári városi tanácsos nem tud az ajánlatról, így azt sem tudja, ki lehet a bukaresti jogi személy, aki érdekelt az épület megvásárlásában. A maszol.ro-nak elmondta, 3-4 hete "pletykaszinten" hallott maga is arról, hogy van egy komolyabb érdeklődő, ám hivatalos átirat a polgármesteri hivatalhoz még nem érkezett az ügyben. Mindenképp a hitelezőket képviselő cégen keresztül történik majd bármiféle tranzakció – tette hozzá.

Az egykori szállodaépület tulajdonosi körének csődbiztosai többször kiírták már az ingatlant árverésre, ám eddig senki nem volt hajlandó 5 millió eurót kínálni érte. A törvény értelmében meg kell várni egy esetleges ellenajánlatot, amelynek a nyitó összegnél mindenképp nagyobbnak kell lennie. Ha nem lesz ilyen, akkor a bukaresti cég megvásárolhatja az ingatlant a felajánlott összegért.

Az árverésre bocsátott kolozsvári, központi épület kőből és téglából épült ingatlan pincéből, földszintből és három emeletből áll, összesen 3 nagy teremmel és  73 szobával, 2 konyhával, valamint az ezekhez tartozó mellékhelyiségekkel. Az épület által elfoglalt terület  összesen 1500 négyzetméter.

Jelenleg a volt New York szálloda épületét a kolozsvári polgármesteri hivatal bérbe bocsátotta több kereskedelmi egységnek, az épületben főként kulturális eseményeket rendeznek. Az épület karbantartása havi 8-9 ezer lejbe kerül.

Mivel műemléképületről van szó, a polgármesteri hivatalnak elővásárlási joga volt, ám ezzel nem élt az önkormányzat, ugyanis Emil Boc polgármester és több helyi tanácsos szerint is a kiírt 5 millió euró túl magas ár volt még úgy is, hogy az önkormányzat társtulajdonos az épületben, és az összegnek csak egy részét kellett volna kifizetnie.  

Úgy tűnik, egyelőre jó kezekben van az épület abból a szempontból, hogy egy hónapja elkezdődött a kitakarítása, állagmegőrzése. Egy kolozsvári üzletember június közepétől szóbeli és Facebookon tett felhívások segítségével több tucat fiatalt gyűjtött maga köré, akikkel elkezdték az épület rendbetételét.

A közösségi portálon indított „În colț la Conti” (A Continál a sarkon) név alatt kreatív fiatalokat toboroznak, hogy különböző művészeti tevékenységekkel népesítsék be a kincses város egyik központi szimbólumát, július elsejétől pedig filmklubot tartanak, rendszeres vetítésekkel. Az alig néhány napja közzétett, kitöltendő kérdőívben egyszerre több eseményt is be lehet jelölni: koncertek, alternatív színházi produkciók, szakmai képzések és tanácsadás, filmvetítés, társadalmi-kulturális rendezvények, képzőművészeti kiállítások, olvasóterem, tánctanfolyamok, társasjátékok. Az érdeklődők nagy része filmvetítés és koncertek mellett voksol, ám hasonlóan nagy az érdeklődés az oktatási jellegű rendezvények és alternatív színház iránt is. 

Az üzletemberhez közel álló forrásaink szerint a közelmúltban senki nem érdeklődött a helyszínen megvásárlás céljából. "Semmiképp nem lesz egyik napról a másikra eladva" - fogalmazott, megerősítve korábbi információnkat, hogy az első ajánlattételt hosszadalmas folyamat követi a birtokbavételig, ha az egyáltalán megvalósul.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?