Ősztől lesznek többnyelvű névtáblái Kolozsvárnak

Szeptembertől kezdik kihelyezni az ötnyelvű tájékoztató táblákat a kolozsvári műemlékekre - nyilatkozta a Szabadság napilap szerdai számában közölt interjúban Horváth Anna, a város alpolgármestere.

A műemlékek ötnyelvű (román-magyar-angol-német-francia) tájékoztató táblái ügyében már elindították a közbeszerzési eljárást, a táblákat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve készítik el. Szeptemberben kerül ki az első harminc tábla. „Ezeket havonta további harminc követi, a végső szám 369. Megítélésem szerint a folyamat egy évig tart" - jelentette ki Horváth Anna, aki azt is hozzátette, a műemlékek jegyzékét tovább lehet bővíteni.

Horváth egyelőre nem tartja megvalósíthatónak Kolozsvár magyar nyelvű helységnévtáblájának a kihelyezését. „Ennek iszonyú nagy a politikai ára, s teljesen fölösleges időpocsékolásnak tartom azt, hogy kigyomrozzunk egy tanácsi határozatot, amely ellen a prefektus óvást emel a közigazgatási bíróságon, ahol aztán elveszítjük a pert" - magyarázta az alpolgármester.

Hozzátette, ezért Vákár Istvánnal, a Kolozs megyei önkormányzat szintén RMDSZ-es alelnökével más utat kerestek. Az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére alakult egyesületnek céltámogatást nyújtottak az új városkapuk ötletbörzéjére.

„A kulturális főváros magában foglalja a többnyelvűséget, mint megjelenítendő értéket. A városkapuk látványosabbak, szembetűnőbbek lesznek, mint a helységnévtáblák. Ezek elhelyezése nem igényel városi tanácsi határozatot. Ez a jövő év végéig megvalósul" - jelentette ki az alpolgármester.

Horváth Anna azt is fontosnak tartotta, az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére alakult egyesület vezetőségében ott vannak a helyi döntéshozó politikusok, az egyetemek vezetői, a politikai pártok képviselői, a prefektus, illetve elődje. „Ha ők beleegyeznek, a tanácsban sem akadályozhatják meg az ügyet" - tette hozzá az alpolgármester.

Kimaradt?